Пореден крах в търсенето на ваксина срещу ХИВ. Успешна разработка срещу RSV

Eдна добра и една лоша новина относно разработките на нови ваксини дойдоха в последните дни. Единствената ваксина срещу ХИВ в късен етап на изпитване на фармацевтичната компания Janssen се провали, попарвайки надеждите за добавяне на ново оръжие в контрола на глобалната епидемия и допълвайки дългия списък от неуспешни разработки в последните десетилетия. Оптимистичните новини дойдоха от биофармацевтичната компания Moderna, която обяви, че ваксината й срещу респираторния синцитиален вирус (RSV), е високоефективна за предотвратяване на заболявания при възрастни хора.

Попарените надежди за ваксина срещу ХИВ

Провалената разработка на ваксина срещу ХИВ, известна като Mosaico, бе продукт на публично-частно партньорство между правителството на САЩ и фармацевтичния гигант Janssen. Проучването на ваксината достигна до фаза III, но данните показаха, че тя е неефективна за предотвратяване на ХИВ инфекция в сравнение с плацебо. Не са установени проблеми с безопасността. Проучването, започнало през 2019 г., включва 3900 гей мъже и транссексуални лица в Аржентина, Бразилия, Италия, Мексико, Перу, Полша, Пуерто Рико, Испания и САЩ, като всички се считат за изложени на значителен риск от ХИВ.

Липсата на ефикасност на Mosaico не е неочаквана, според експерти, поради неотдавнашния провал през август 2021 г., на друго клинично изпитване, наречено Imbokodo, което тества подобна ваксина сред жени в Африка. Между двете проучвания Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ ( NIAID) е похарчил 56 млн. долара, според говорител на агенцията.

Ваксините, тествани и в двете изпитвания, използват вирус на обикновена настинка, за да доставят така наречените мозаечни имуногени, които са предназначени да предизвикат силен имунен отговор чрез включване на генетичен материал от различни щамове на ХИВ, разпространени по света.

Участниците в Mosaico, които са били на възраст между 18 и 60 години, са получили четири дози в продължение на 12 месеца, или от ваксината, или от плацебо. Бордът за наблюдение не откри значителна разлика в степента на заразяване с ХИВ между двете проучвателни групи.

„Очевидно е разочароващо“, каза относно провала на ваксината д-р Антъни Фаучи, който като дългогодишен ръководител на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ бе партньор в изпитването. Той обаче каза, че „има много други подходи“ в ранен етап на проучвания, които той намира за обещаващи.

„Не мисля, че хората трябва да се откажат от търсенето на ваксина срещу ХИВ“, каза Фаучи.

По думите му основният недостатък на Mosaico е формирането на т.нар. не-неутрализиращи антитела, различни от неутрализиращите антитела. „Става ясно, че ваксините, които не предизвикват неутрализиращи антитела, не са ефективни срещу ХИВ.“, коментира Фаучи.

Бъдещите иновации при ваксините срещу ХИВ, включително разработките, които разчитат на иРНК технологията, приложена успешно при ваксините срещу коронавирус, може да са ключът, смята Фаучи.

Основният проблем, който препъва изследователските усилия в продължение на десетилетия е, че естественият имунен отговор на инфекцията не е достатъчен, за да се справи с вируса. Така че ваксините всъщност трябва да се справят по-добре от естествената инфекция, за да бъдат ефективни, което според Фаучни е „много висока летва“.

Успех на ваксината срещу RSV

Именно на иРНК технологията е базирана обявената за успешна ваксина срещу респираторния синцитиален вирус (RSV) на биофармацевтичната компания Moderna. Компанията съобщи във вторник, че нейната ваксина, насочена срещу RSV, е ефективна за предотвратяване на заболявания при възрастни хора.

Ваксината е била 83.7% ефективна в предотвратяване на заболявания на долните дихателни пътища с два или повече симптома при хора на възраст 60 и повече години. Ваксината е показала 82.4% ефективност при предотвратяване на заболяване на долните дихателни пътища с три или повече симптома.

По време на клиничното изпитване на ваксината не са установени рискове относно безопасността, според Moderna. Данните за безопасността и ефикасността от изпитването ще бъдат публикувани в рецензирано списание. В клиничното изпитване са включени около 37 000 души от 22 държави.

Moderna заяви, че планира да подаде заявление за одобрение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA ) през първата половина на тази година. Понастоящем няма одобрена от FDA ваксина за RSV.

Инфекциите с RSV убиват между 6 000 и 10 000 възрастни хора всяка година и водят до 60 000 до 120 000 хоспитализации, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

САЩ претърпяха необичайно тежък сезон на RSV през есента сред децата и по-възрастните, тъй като обществеността до голяма степен спря да прилага ограничителните мерки, въведени в отговор на пандемията Covid-19, като носене на маски и спазването на социална дистанция.

Ваксината на Moderna срещу RSV използва същата информационна РНК технология като успешните Covid ваксини на компанията. Ваксината срещу Covid превърна Moderna в глобално име и донесе неочаквани печалби, но тя остава единственият наличен в търговската мрежа продукт на компанията, а търсенето й намалява.

Бостънската биотехнологична компания е изправена пред нарастващ натиск да докаже, че други нейни разработки ще излязат успешно на пазара. Morgan Stanley изчислява, че пазарът за ваксина срещу RSV за възрастни е между 7 и 10 милиарда долара.

Източник: NBCnews.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy