Посланикът на ЕС в Судан е бил нападнат в дома си

Международни лидери настояват за незабавно прекратяване на продължаващите от дни кървави боеве между съперничещи си военни групировки в Судан, в резултат на които загинаха близо 200 души, а стотици други бяха ранени, съобщи ДПА.

Най-малко 185 души са загинали, а 1800 са ранени в боевете в Судан, съобщи посредникът на ООН Фолкер Пертес чрез видеоконференция в Ню Йорк.

Посланикът на ЕС в Судан е една от жертвите на насилието, съобщи високопоставен служител от Брюксел късно вчера.

Висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че посланикът е бил „нападнат“ в резиденцията си. Той не предостави подробности за характера на нападението, нито за извършителя или извършителите.

Той също така остави неяснота дали посланикът е пострадал, въпреки че дипломатически източници в Брюксел заявиха, че О’Хара е добре и не е бил ранен.

ЕС е представен в североизточната африканска държава от ирландския дипломат Ейдън О’Хара.

В столицата Хартум продължават ожесточените сблъсъци по повечето мостове, около международното летище и военния щаб, каза Пертес.

Сражения се водят и в района на Дарфур.

Суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа казаха днес, че водят борба за възстановяване на „правата на суданския народ“.

„Новата революция … все още продължава за постигане на благородните ѝ цели, първа, сред които е съставянето на гражданско правителство, което ще ни преведе към наистина демократичен преход“, посочиха в изявление Силите за бърза подкрепа.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy