Почина художникът Любен Зидаров

Известният художник Любен Зидаров е починал на 3 януари на 99 години. Тъжната новина съобщи Съюзът на българските художници.

„Разделяме се с една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения. Активен художник до последните си дни, той ни вдъхновяваше с нестихващия си порив да твори и експериментира, с оптимизма и финото си чувство за хумор“, се казва в съобщението на СБХ.

Любен Зидаров е дълбоко свързан със Съюза на българските художници през годините – председател на Творческия фонд през 1980-те години, а от 1996 до 1999 е председател на СБХ.

Роден е във Велико Търново през 1923 г. Завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 г., но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания.

През 1950 – 1970 г. рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967 – 1970).

Илюстрирал е стотици книги, между които по няколко различни издания на класически произведения на световната литература за деца, като „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехерезада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Том Сойер“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, приказките на Оскар Уайлд, приключенските романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, а също и на някои от най-значимите български писатели – Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

Зидаров е сред създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация. Той е и един от основателите през 1957 г. на първото у нас илюстровано списание за деца – „Славейче“.

 

Същевременно, илюстрира и редица произведения на литературата за възрастни, например неговите знаменити линогравюри към поезията на Яворов.

За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание „Народен художник“. Носител е на различни награди: сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970), наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1963.

 

През 2014 е удостоен с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата.

 

През 2016 получава отличието „Златен век“ на Министерство на културата.

 

През 2022 е удостоен със званието доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy