По-скъп с 6% природен газ през септември

Цената на природния газ през септември ще е с 6 процента по-висока спрямо досегашната през август, реши Комисията за енергийно и водно регулиране. В петък тя утвърди предложената й от „Булгаргаз“ стойност от 63.35лв./MВтч, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Първоначално от дружеството заявиха нищожно поевтиняване с 0.7 на сто от синьото гориво, но поскъпването на европейските газови борси след внасянето на цената се отрази на тарифата и тя се покачи. Ръстът на индекса на нидерландската газова борса през август е 19 на сто спрямо предходния месец

Повече от половината количества, които ще бъдат внесени през септември са по договора с Азербайджат – 52.45% , останалите обеми са втечнен природен газ, осигурен от двата търговци от региона.

Индексът, който е ценообразуващ елемент за формиране на регулираната цена на природния газ, през последните седмици достигна над 44 евро/МВтч и независимо че през последните дни на август той спадна, ценовите изменения пряко се отразяват върху септемврийското цена.

„Важен фактор за енергийната сигурност на Европа през зимния сезон са предприетите мерки за осигуряване на потреблението – газовите хранилища на континента са запълнени средно над 92%, а хранилището в Чирен – над 93 %“, заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy