ПП внесе закон, забраняващ частни лаборатории на всички граничини пунктове

Битката на „Продължаваме промяната“ да върне на държавата контрола върху влизащите през границите храни от растителен, животински произход и живи животни, навлиза в нова решителна фаза. Партията е внесла в парламента изрична поправка, според която единствено и само Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) може да взима и анализира проби на внасятите през границата продукти. Законодателната инициатива освен това цели тотално да се гарантира, че няма да се появят вратички, чрез които да се заобикаля статуса на част от помещенията на „Капитан Андреево“ като обекти на националната сигурност.

Какво казват поправките?

Законовата попрвка се отнася за всички гранични пунктове на държавата, а не само за ГКПП „Капитан Андреево“, нашумял с прочулата се частна лаборатория „Евролаб 2011“, която държеше монопола върху печелившия бизнес с фитосанитарния контрол там. Според някои оценки тази дейност генерира по 5 хил. лева на час, което обяснява мощния отпор срещу предишната власт, която реши да върне контрола в ръцете на държавата.

„Анализът на проби, изпитвания и диагностика на категория животни и стоки за целите на официалния контрол на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове, се извършва единствено от структурите на Българската агенция за безопасност на храните…, като не могат да бъдат делегирани на други лица“, гласи предложената от ПП поправка в Закона за управление на агрохранителната верига, показа проверка на Mediapool. Под нея подписи са сложили съпредседателите на ПП – Кирил Петков, Асен Василев, както и бившият шеф на агенцията по храните, уволнен от правителството на Румен Радев – проф. Христо Даскалов, шефът на парламентарната аграрна комисия от ПП Росен Костурков, бившият аграрен зам.-министър от ПП Иван Христанов.

Единственото изключение, допускащо не държавата, а друг субект да извършва контрола на границата, е свързано с нови или редки тествания:

„В случаите, в които специализираните структури на БАБХ не разполагат с експертния опит, оборудването, инфраструктурата и служителите, необходими за извършване на нови или особено рядко срещани лабораторни анализи, изпитвания и диагностика, дейностите могат да се делегират на лица…при спазване на изискванията на регламент 2017/625“. 

За да не се превърне това изкючение във „врата в полето“, ПП предвижда, че „Българската агенция за безопасност на храните „поддържа необходимото оборудване, инфраструктура и служители за изпълнение на анализа…въз основа на прогнози за обема продукти, които подлежат на официален контрол“. 

Пресичане на порочна практика

„Граничният контрол е елемент от националната сигурност. Осъществяването на този контрол чрез частни лица е порочна практика, която следва да бъде пресечена. От 2012 г. е създадена организация на най-големия ГКПП в България – „Капитан Андреево“, при който контролът на място се осъществява от частна лаборатория“, пише в мотивите към законодателните промени. Там се добавя, че това е давало „възможност за безпрепятствен достъп до ГКПП на лица, които не са част от държавно-административния апарат“.

От 20 години монополът върху печелившия бизнес около фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“ е поверен на частни фирми. Първо това се случи с 10-годишен договор за наем на частната фирма „Интерпред Еврологистик“, представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като „Ами“. Договорът изтече в края на миналата година. Именно на Нова година фирмата бе заменена от споменатата – „Евролаб 2011“. Неин собственик, според Търговския регистър, е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки. 

„Продължаваме промяната“ припомня в мотивите към поправките и решението на служебния кабинет от октомври т.г., с което помещения на границата с Турция бяха обявени за обекти от националната сигурност. Още тогава Иван Христанов открои потенциални пропуски и възможности за заобикаляне на правителственото решение. Тогава той коментира, че по негова информация реално само две помещения на пункта ще са елемент на националната сигурност, а за другите режимът остава както досега.

„Считаме, че за да се постигне изцяло тази цел за опазване на националната сигурност, са необходими мерки от законодателен характер“, заявяват ПП.

Частните лаборатории ни отдалечават от Шенген

От мотивите към законовите поправки е видно, че според партията на Кирил Петков и Асен Василев именно частните лаборатории на границата отдалечават България от влизане в Шенгенското пространство.

„Продължаващото с години неглежиране на този въпрос (за частна лаборатория на границата – б.а.)отдалечава страната от членство в Шенгенското пространство. Наред с всички мерки, свързани с осигуряване на върховенството на правото, е необходимо да се приемат и мерки за подобряване на граничния контрол. Смятаме, че предложените промени постигат именно тази цел“, пишат ПП.

И допълват, че регламентите на ЕК изискват за граничния контрол на храни и животни да отговаря държавата. ПП цитира еврорегламент, който казва, че „отговорността за прилагането на законодателството на Съюза в областта на агрохранителната верига се носи от държавите-членки“. 

Бездействие с месеци от служебното правителство

Изненадите около сагата с „Капитан Андреево“ не спират. На 7 декември ресорният зам.-министър на земеделието Крум Неделков призна пред парламентарната аграрна комисия, че поне 2 месеца не е знаел, че държавата в лицето на БАБХ бездейства по съдебната битка за връщането на контрола в ръцете на държавата.  

Неделков твърди, че два месеца не е знаел, че Агенцията по храните бездейства за разваляне на договора на държавата с частната лаборатория „Евролаб 2011“ на граничния пункт.

Скандалът за пункта пламна отново в началото на месеца след като ПП изпратиха сигнал до ДАНС за бездействие на Агенцията по храните по делата с частната фирма. Часове по-късно служебният премиер Гълъб Донев уволни шефа на агенцията Христо Вълчанов. По-късно земеделският министър Явор Гечев лансира абсурдната версия, че отстраняването на Вълчанов не се случвало заради сигнала на ПП, а той още преди 3 седмици го отстранил, после го върнал, дал му втори шанс, но той не се справил с темпото. 

Именно на това изслушване бившият директор на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов (ПП) каза, че уволненият Христо Вълчанов не е дал ход на искова молба до Софийския градски съд за началото на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31 декември 2021 г. договор за наем между БАБХ и фирма „Евролаб 2011“. Не е изпратена и нотариална покана до „Евролаб 2011“ за напускане на заетите сгради на пункта. Това се е случило докато Даскалов бе във временен отпуск по време на предизборната кампания, тъй като самият той участва като кандидат-депутат. Даскалов се върна на 4 октомври и подписа тези два документи, но мигновено бе уволнен от служебната власт, а заповедите му бяха анулирани. Официалният мотив бе, че е нарушил Изборния кодекс, защото се е върнал на работа като изпълнителен директор на БАБХ преди ЦИК да обяви изборните резултати. 

На изслушването освен това се разбра, че служебното правителство на Румен Радев е уволнило 50% от юристите на БАБХ. Част от тях защитаваха и държавния интерес по казуса. 

„Заварих доста опоскана дирекция. От днес съм предприел стъпки някои от тях да ги възстановя. Някои от тях обаче ми казаха, че са намерили нова работа и не искат да се връщат в Агенцията по храните. От 15 души юристи в агенцията, в момента имаме налични 8 плюс двама в болнични. Разполагам с наполовина капацитет по отношение на правната помощ в агенцията“, каза на 7 декември новият директор на агенцията д-р Иван Шиков.

Самият скандал с „Капитан Андреево“ набра скорост след като в началото на лятото излезе запис за потенциално предлаган подкуп на шефа на БАБХ Христо Даскалов, както и заплахи към депутати от „Продължаваме промяната“. В интервю за Mediapool тогавашният зам.-министърът на земеделието Иван Христанов изрази мнение, че именно огромните засегнати частни интереси от бизнеса на границата са действителната причина да падне правителството на Кирил Петков.

А как ще завърши тази битка на „Продължаваме промяната“ за връщането на държавния контрол върху влизащите през границите храни ще стане ясно скоро и ще зависи до голяма степен от това дали ще има работещ парламент или нови избори. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy