ПП и ДБ официално подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Лидерите на „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) официално подписаха споразумение за общо явяване на предстоящите на 2 април поредни предсрочни парламентарни избори.

Коалицията се казва “ Продължаваме Промяната –Демократична България“ (ПП-ДБ), както и се очакваше.

За това, че споразумението е готово и предстои подписването му, се разбра още в петък. Сега официално бе съобщено, че подписи под него са положили съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, както и лидерите на партиите от ДБ – председателят на „Да, България“ Христо Иванов, председателят на ДСБ Атанас Атанасов, както и съпредседателите на „Зелено движение“ Владислав Панев и Добромира Костова.

Коалиционните партньори посочват, че общата им цел е „развитие на България като справедлива държава с конкурентна иновативна икономика, висок стандарт на живот и намаляващо неравенство“.

„Поемаме ясен ангажимент заедно да продължим демократичната промяна и да работим за изграждане на истинско модерно управление. Наша обща отговорност е да осигурим ясна посока за развитие и да направим следващите конкретни стъпки за реформиране на институциите, за да върнем доверието на гражданите и да модернизираме страната“, се казва в декларация, която оформя принципите и целите на коалицията.

Въпросната декларация носи името „Продължаваме заедно“ и обявява, че е на „обединение за справедливо общество, в което всеки е свободен да осъществи мечтите си“.

Очаква се във вторник ПП-ДБ да се регистрира в Централната избирателна комисия за участие в предстоящия вот.

Ето какво гласи декларацията на новата коалиция:

„Ние – представителите на партии, движения, организации и граждани, заставаме зад една обща цел: Развитие на България като справедлива държава с конкурентна иновативна икономика, висок стандарт на живот и намаляващо неравенство.

Тази България изисква образовано, здраво, съзидателно и солидарно общество на свободни и равноправни граждани, които са горди с миналото си, щастливи в настоящето и спокойни за бъдещето.

Съзнавайки важността на момента, създаваме настоящата широка платформа за обединение, за да осъществим заедно политиките и каузите на нашите организации. Заедно можем да върнем справедливостта и да оставим в миналото корупционните модели и свързания с тях застой. Обединението ни около демократични ценности и принципи и общите ни действия ще отключат огромния потенциал на България.

Съединението прави силата! Този девиз, изписан на българския герб, посочва пътя, по който можем да осъществим българската мечта – не след години, а сега. Съединението на всички български граждани, които знаят, че нямат нужда от спасител, а че обединени могат да преобразят държавата и да ни направят „равни с другите европейски народи“, както ни е завещал Апостола на свободата Васил Левски.

Затова ние декларираме нашата готовност:

– да работим България да стане нормална европейска държава с гарантирани права, висок стандарт на живот и източник на гордост за всеки български гражданин;
– да отстояваме истинско демократично бъдеще, в което гражданите да се чувстват свободни, пълноценни и способни да реализират мечтите си;
– да работим за постигане на равенство пред закона за всички и дълбока реформа в прокуратурата;
– да работим за преодоляване на задълбочилите се регионални и социални неравенства;
– да възстановим спокойствието и сигурността в живота на всеки български гражданин;
– да градим България на активните граждани и предприемачите с нови идеи и инвестиции в бъдещето;
– да спрем рекета на институциите и да създадем среда за честния и свободен бизнес;
– да работим за опазване на българската природа, здравословна околна среда и социално справедлив преход към нисковъглеродна икономика;
– да съхраним и популяризираме културно-историческото ни наследство и да развиваме съвременната българска култура;
– да осигурим енергийна независимост на България;
– да осигурим националната сигурност и да модернизираме българската армия;
– да сме пълноправен и достоен партньор в ЕС и НАТО, член на Шенген и еврозоната;
– да превърнем България в мястото, където искаме да отглеждаме децата си и където те мечтаят да живеят и работят.

Поемаме ясен ангажимент заедно да продължим демократичната промяна и да работим за изграждане на истинско модерно управление. Наша обща отговорност е да осигурим ясна посока за развитие и да направим следващите конкретни стъпки за реформиране на институциите, за да върнем доверието на гражданите и да модернизираме страната.

Заедно можем да изградим общото ни европейско бъдеще!“ 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy