ПП и ДБ решиха да се явят заедно на предсрочните избори

„Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) ще се явят заедно на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Споразумението между двете формации е парафирано, а подписването му ще бъде официално обявено в следващите дни.

„Имаме съгласие, имаме коалиционно споразумение, практически има коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Ще се явим заедно на изборите“, каза пред БНТ Ивайло Мирчев от ДБ.

Двете формации вече обявиха, че си поставят за цел на предсрочните избори на 2 април да спечелят първото място и да получат първия мандат за съставяне на кабинет. Преговорите между тях продължават от края на миналата година, като през януари партиите от ПП и ДБ дадоха мандат за започване на официални преговори и изглежда те са финализирани.

Решението двете формации да се явят заедно не е изненада и беше очаквано. След като подписването на документа бъде официално обявено, новата коалиция ще се регистрира в ЦИК. Крайният срок това да се случи е 17.00 часа на 15 февруари.

Очаква се новото обединение да се казва „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

По-късно от „Демократична България“ излязоха и с позиция във Фейсбук, която потвърди името:

„На изборите на 2 април ще се явим обединени: „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“! Заедно за България с висок, европейски стандарт на живот и справедливо общество. България на свободните и равноправни граждани, които са горди с миналото си, щастливи в настоящето и спокойни за бъдещето. Пътят е неравен, заедно можем да го извървим по-лесно и да постигнем мечтата си за една достойна и просперираща България!“ 

Същото съобщение бе публикувано малко след това и във Фейсбук страницата на ПП.

По информация на Mediapool през последната седмица двете формации са работили по изготвянето на коалиционно споразумение и намиране на консенсус по отношение на различията в политиките им.

Сега обаче предстоят преговорите между ПП и ДБ за местата в общите им листи за предстоящия вот. Предстои да бъде взето решение коя формация къде и колко водачи ще има, както и как ще бъдат подредени кандидатите на избираемите места. Въпреки че този въпрос на пръв поглед изглежда по-скоро технически, той има потенциала да предизвика сериозни трусове и недоволства и от двете страни. Все пак и ПП, и ДБ са коалиции и в тях участват по няколко партии, които очаквано искат да бъдат представени в парламента.

Идеята за общо явяване не е нова. От ДБ отправиха такава покана към ПП още през есента на 2021 г., след като Кирил Петков и Асен Василев решиха да основат своя партия. След краткотрайното участие на ДБ в правителство на четворна коалиция начело с ПП, свалено миналото лято от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, „Демократична България“ отново предложи на „Промяната“ съвместно явяване на изборите през ноември 2022 г., но ПП отново отказа, аргументирайки се със социологическо проучване, според което двете формации ще получат по-голям изборен резултат, ако се явят самостоятелно. Сега обаче все пак се стигна до обединение. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy