ПП: Прокуратурата показа, че може да обвини всеки, който е срещу руските интереси

„Изглежда българската прокуратура се опитва да покаже, че на всеки, който играе срещу интересите на Русия и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение!“. Това се посочва в позиция на „Продължаваме промяната“ по повод проведения в сряда разпит на бившия енергиен министър от кабинета „Петков“ Александър Николов относно осигурените след спирането на руския газ доставки. С обвинения се сдобиха и заместникът му Данаил Николов, и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Според прокуратурата те са ощетили държавния газов доставчик с 88 млн. лв., защото не са приели да плащат на „Газпром“ в рубли, което довело до спиране на руския газ за България и те осигурили по-скъпи алтернативни доставки. В същото време са обвинени, че са застрашили доставките на газ в страната и дейността на „Булгаргаз“.

Александър Николов бе министър на енергетиката от квотата на „Има такъв народ“, но след като партията на Слави Трифонов се оттегли от управленската коалиция остана лоялен на „Продължаваме промяната“.

От бившата управляваща партия питат в позицията си „наистина ли прокуратурата видя проблем в това, че министри от правителството „Петков“ са спазвали задължителните указания на Европейската комисия?“.

Става въпрос за това, че заради войната на Русия в Украйна Брюксел наложи санкции срещу Москва, част от които засягаха плащанията, а руският президент Владимир Путин нареди на „Газпром“ да изисква от контрагентите си да плащат в рубли. Според указанията на Еврокомисията това би представлявало нарушение на нейните санкции и България отказа да плаща в рубли.

„Днес българската прокуратура повдигна обвинение, че български министър е следвал задължителните указания на Европейската комисия. Обвинението е по сигнал на ГЕРБ, които вместо да защитават българските интереси, защитават тези на Путин и поставят под риск българския иск срещу „Газпром“, заявяват от „Продължаваме промяната“.

Партията на Кирил Петков и Асен Василев бе свалена от власт след поискан от ГЕРБ вот на недоверие, който бе подкрепен от „Има такъв народ“ и ДПС. Сега социолизи отреждат на „Продължаваме промяната“ (ПП) второ място на предстоящите парламентарни избори и то със съществена разлика от десетина процента зад партията на Бойко Борисов ГЕРБ.

„Българската държава беше зависима от десетилетия и цялата газова система беше в хватката на един доставчик – „Газпром“. След 12 години управление на ГЕРБ и след 14 години от влизането ни в Европейския съюз, България продължаваше да бъде зависима от същия този единствен доставчик за 95% от своите количества. България беше притисната в ъгъла и беше задушена от липсата на алтернатива. Цените, на които България е купувала газ през този период, бяха по-високи от тези на европейската борса. Въпреки създадената истерия за „хаос и разруха в енергетиката“, първоначалния шок от спирането на доставките от „Газпром“ за цяла Европа, цените се успокоиха и понижиха далеч под тези на руския доставчик“, пише в становището на ПП.

„Когато правителството на ГЕРБ харчи 3 милиарда български средства за една тръба, която не дава никаква диверсификация, тръба, която има единствена цел да заобиколи Украйна, тръба, която даже няма капацитет да достави и една молекула газ за България, и тръба, която се построи от руски подизпълнители, които оставят луксозни джипове по гаражите на бившите управляващи за благодарност, българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори“, продължават от партията на Петков и Василев.

Тя отбелязва, че по времето на ГЕРБ са били намерени много причини да не се случва гръцката газова връзка за доставка на азерски газ, въпреки че е 3 пъти по-евтино за България. „А бившето ръководство на „Булгаргаз“ два пъти се отказа писмено от правото да получава евтиния газ и реално българските домакинства трябваше да плащат разлика от стотици хиляди на ден през своите сметки за парно. Българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори, защото пазеше интересите на един чужд режим“, допълва се в позицията.

От ПП заявяват, че тяхното правителство е защитило българския национален интерес и достойнството на граждани и институции като е настояло „Газпром“ да спазва договора си с „Булгаргаз“ с фиксирания в него начин за плащане на доставки, едностранно променен от руския монополист.

„В този момент България беше пример и за Европа, като успя за 2 седмици да стане от 95% зависима до 0% зависима от руски газ. Бяха осигурени два кораба с втечнен газ, така че да няма нито ден без газоподаване за българските домакинства и бизнес на цена, която беше същата като тази по неспазения договор с Газпром. България показа, че има смелостта, но и готовността да отхвърли газовата атака. България е горда страна и трябва да защитава националния си интерес и независимост!“, допълва се в становището.

то определя днешната акция на прокуратурата като ПР в навечерието на изборите.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy