ПП събра на разговор почти всички партии в парламента заради втория мандат

Всички партии в парламента освен „Възраждане“ откликнаха на поканата на „Продължаваме промяната“ и номинирания от формацията за премиер с втория мандат Николай Денков за обща среща. Целта беше да се обсъдят начертаните от ПП приоритети и около тях да се търси мнозинство, което да подкрепи и евентуално правителство.

Основата на разговора беше писмото, което формацията изпрати до всички парламентарни групи. В него бе повторена заявката, че партията е готова да предложи правителство на малцинството с „Демократична България“ с втория мандат, но само ако останалите партии изпълнят условията им за приемане на конкретни законодателни инициативи, които бяха изброени точка по точка.

„Целта на срещата е да се обсъдят приоритетите, така че да се състави правителство, което да управлява страната стабилно. Преди няколко дни изложихме приоритетите ни за социалната политика, подпомагането на бизнеса, както и приемането ни в Шенген и Еврозоната. Всички вие споделяте тези приоритети. Главна цел ни е да говорим за това какви приоритети ще ни обединят и всяка партия да добави свои предложения“, посочи номинираният за премиер Николай Денков.

Очаквано по време на срещата в петък от ГЕРБ и ДПС си тръгнаха демонстративно малко след началото, като преди това отправиха критиките си към формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Бившите коалиционни партньори от БСП, с които ПП е в обтегнати отношения през последните месеци, се обявиха за това „разделителните линии да минат на заден план и да работим за интересите на България“. Без изненада ПП получи похвала от най-близкия си партньор в парламента – „Демократична България“. А от „Български възход“ определиха срещата като добро начало.

В края на срещата се разбра, че тя наистина няма да е последна, а „вратата за разговори“ остава отворена и за напусналите разговора формации. На партиите щяло да бъде дадена възможност да предложат още приоритети, около които да се търси съгласие и мнозинство. Предстояло да се проведат „технически срещи“, на които да бъдат обсъдени желанията на отделните партии. След намирането на консенсус щяла да се проведе нова среща пред медиите, на която да бъде представен обновеният списък на приоритетите зад които би застанало евентуално правителство с втория мандат.

„Това е реална възможност България да има правителство. Нека да подхождаме отговорно, ние оценяваме, че вие освен експертност имате реална биография на държавен деец, това не е без значение и това, че зад вас стои позицията за отговорност и готовност за консенсус. Аз виждам сериозни усилия от страна на ПП и нашата оценка е, че виждаме сериозен опит и призоваваме към него да се подходи като такъв, защото ако неглижираме важността да се опитаме да съставим правителство, то това няма да бъде успешно за страната ни“, посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Виждаме в тази среща разговори за формиране на мнозинство, а не преговори за правителство. Голяма част от нещата, които представихте, са продължение от работата на предишното коалиционно управление и в голяма част от тях сме съгласни – социалната политика, здравеопазването, образованието, правовия ред. За всички това ще намерите нашата подкрепа“, каза по време на срещата Георги Свиленски от БСП.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев пък посочи, че разговорите е трябвало да започнат още преди два месеца, но е хубаво, че все пак ги има. „На България ѝ е необходимо правителство, което да решава кризите, да даде някаква перспектива в бъдещето. Приоритетите, с които започнахте са добри, те трябва да бъдат разположени във времето като пътна карта, за да се върви по тяхното реализиране“, посочи той и добави, че трябва да се работи в посока на две мнозинства – едното от поне 121 гласа, а другото да е конституционно мнозинство 160+ депутати.

От ДБ предложиха въпросните финализирани точки да бъдат подложени на гласуване в пленарната зала като декларация, да да се види около кои от тях има мнозинство и около кои – не. Това на практика би била репетиция, която ще покаже дали кабинет с втория мандат ще мине или не преди евентуалното му внасяне в парламента. Освен това на теория подобна декларация би могла да играе ролята на своеобразно коалиционно споразумение, което да задължава формациите да стоят зад подкрепените от тях приоритети, ако бъде избрано правителството.

Шансовете за кабинет с втория мандат обаче все така граничат с нулата, независимо дали бъде внесена декларация или не. Причината е, че ПП и ДБ имат едва 73-ма народни представители, които са далеч от необходимото мнозинство, за да мине евентуално правителство. Почти невъзможно е двете формации да получат подкрепа от ГЕРБ и ДПС, както и от „Възраждане“. Подкрепата от БСП също не изглежда сигурна. Дори бившите коалиционни партньори на ПП да решат все пак да подкрепят евентуално правителство и то бъде подкрепено от „Български възход“, то тогава ще има общо 110 гласа „за“ (заедно с изгонения от БСП Явор Божанков) Тези гласове отново няма да бъдат достатъчни.

Преди да си тръгне Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че разговорът е закъснял, а между двете партии „са изгорени много мостове“. Тя поздрави Денков за кандидатурата му, но веднага след това го определи като „кукла на конци“ на съпредседателите на ПП.

„Желаем ви успех, ако намерите съмишленици, вероятно ще представите състав на правителство в пленарна зала и там ще видите нашия вот“, каза Атанасова, макар по време на самата среща ясно да показа, че ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на ПП.

От ДПС пък за подреден път повдигнаха въпроса за решението на конституционния съд по казуса с гражданството Кирил Петков и назначаването му за служебен министър на икономиката преди година. Мустафа Карадайъ поиска да чуе мнението на Денков по тази тема, а кандидатът за премиер му отговори, че нямало как да се знае дали Петков е извършил нарушение или не преди решението на Конституционния съд.

Този отговор обаче не се хареса на Карадайъ, който стана и си тръгна. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy