Правителството отпусна над 776 млн. лв. за пътища и магистрали

Министерският съвет отпусна малко над 776 милиона лева за поддръжка и за строеж на пътища. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след заседанието на кабинета.

За зимното поддържане на пътищата се дават почти 158 млн. лева, каза арх. Шишков. Сумата е близо два пъти по-малко спрямо обявените поръчки за 300 млн. лв., по които бяха избрани изпълнителите.

Други 150 млн. лева са осигурени за големи и важни инфраструктурни проекти, които се строят интензивно, посочи министърът.

Осигурени са пари за вече завършеното строителство на част от магистрала „Хемус“ в участъка между Белокопитово и Буховци.

Дават се средства и за участъка на пътя Видин – Ботевград, като там в рамките на три месеца ще бъде пуснат участък от 7 километра.

Министерският съвет отпуска пари за укрепване на свлачище на магистрала „Струма“ (при тунела „Железница“) и в рамките на три месеца ще бъде пуснато движението в посока от Гърция към София.

Намерени са финансови средства и за магистрала „Европа“ за участъка при Калотина.

Осигурени са и 438 млн. лева за разплащане по стари възлагания на МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) към пътните фирми в периода 2020 – 2021 година. Тези възлагания бяха без осигурено финансиране и създадоха изключително напрежение между държавата и пътния сектор, каза Шишков. Той уточни, че с тези пари ще се платят само текущите ремонти.

Частта от основни ремонти, за които държавата дължи пари на фирмите, остават неизплатени, защото Народното събрание не пожела да намери начин да регламентира извършеното незаконно строителство и което на практика нанесе сериозна щета на строителния бранш, посочи министърът.

Нито една парламентарна политическа сила не подкрепи предложените от арх.Шишков промени в Закона за устройство на територията промени за узаконяване на незаконното строителство с различни аргументи. Съмненията са, че по този начин ще се отвори широко вратата за узаконяване на незаконното строителство.

Очаквайте подробности

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy