Правителство за месец. Новият гръцки кабинет положи клетва

Служебният кабинет на Гърция, който ще води страната до втория тур на парламентарните избори на 25 юни, положи клетва в петък. Начело на служебното правителството е председателят на Сметната палата Йоанис Сармас, а държавен министър е бившият председател на Съда на Европейския съюз и бивш вътрешен министър на Гърция Василиос Скурис.

Това правителство ще управлява съвсем малко, тъй като вече е планиран предсрочен вот.

Парламентарните избори на 21 май бяха спечелени от „Нова демокрация“, но партията отказа да състави правителство, защото не получи абсолютно мнозинство в парламента.

За предстоящите предсрочни избори се връща старата избирателна система – пропорционална, но с бонус до 50 допълнителни депутати за печелившата партия.

Очаква се това да осигури на „Нова демокрация“ бъдещо стабилно, но и еднопартийно 4-годишно управление.

На изборите по-рано този месец „Нова демокрация“ получи 41 процента от вота на гърците, с над 20 повече от основния си опонент – СИРИЗА, която загуби доста от избирателите си.

Кой кой е в кабинета?

Позициите на външен министър и министър на отбраната заеха Василиос Каскарелис и Алкивиадис Стефанис. Теодорос Пелагидис пое Министерството на финансите, Елени Лури – Министерството на развитието и инвестициите. Начело на вътрешното министерството е Калиопи Спану, а на правосъдието Филипос Спиропулос.
Министерството на образованието и вероизповеданията е поето от Христос Китас, а Патрина Папаригопулу става министър на труда и социалните въпроси.

Здравното министерство беше поверено на Анастасия Котаниду, околната среда и енергетиката – на Панделис Капрос , а на защита на гражданите – на Хараламбос Лалусис.

Министерство на културата и спорта е под ръководството на Йоргос Кумендакис, а на миграцията и убежището Даниил Ездрас. Министър на дигиталната политика е Сократис Кацикас, а на инфраструктурата и транспорта Янис Голиас.

Министерството на морския флот и въпросите на островите е предадено на Теодорос Клиарис. Йоргос Цакирис е министър на аграрното развитие и храните, Йоанна Дрета на туризма, а министър на климатичните промени и гражданската защита е Евангелос Турнас, съобщи БТА. 

„Имаме волята да дадем най-доброто от себе си. Това е един месец и едно правителство без политически пристрастия, което ще бъде напълно функционално“, заяви говорителят на служебното правителство Илиас Сякандарис преди церемонията.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy