Правителство с мандат на БСП: От „нулеви шансове” до „малко вероятно”

Изявленията на представители на политическите сили в неделя, някои от които направени още преди да стане ясно, че президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП, предвещават минимални шансове за съставяне на правителство.

„Ако президентът Румен Радев даде третият мандат на БСП, то ни изпраща директно на избори. Това е обречен мандат, коментира пред бТВ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

По думите му има 25% шанс да се реализира мандатът, ако попадне при „Български възход“ и 50%, ако е при „Демократична Българи“. Шансът това да стане с мандат на БСП той определи като нулев.

„Чуват се в кулоарите слухове, че президентът ще го даде на Корнелия Нинова, за да може преди конгреса да се провали и на конгреса да я сменят. Само че в същото време Корнелия Нинова чувам, че има план, ако го дадат на нея, да го държи до след конгреса, за да може този провал да е след конгреса. Прекалено е сложно, за да си играем такива лични игрички с това кой кого не харесва. Според мен президентът, моето лично мнение, без да се бъркам в работата му, че той не бива да дава мандата на БСП, защото шансът за правителство е нулев“, каза Добрев.

„Даването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП означава предсрочни парламентарни избори в края на март или началото на април. Пети поред в последните две години. Политическата криза в България продължава с пълна сила и ни чакат нови месеци безвремие, управление на служебно правителство и липса на парламент“.

Така депутатът от ГЕРБ-СДС Анна Александрова коментира във фейсбук връчването на третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

„Убедена съм, че българските граждани видяха и в това Народно събрание, че ГЕРБ-СДС бяхме единствените, които направиха и невъзможното за излизане от този омагьосан кръг и за съставяне на редовно правителство на страната. Егото и партийния егоизъм на опонентите ни съсипаха още един парламент, който за краткия си живот свърши изключително много работа, прие решения, с които върна достойнството на държавата и гласува закони, които хората очакваха.

Единственият доволен от всичко това може да е президентът Румен Радев. Тези, които той създаде и сега определя като шарлатани и хората, които се обединиха под юмрука му, гарантираха едноличната му власт и след края на 48-то Народно събрание. Предстоят още тежки дни за България!“, пише Александрова.

Надежда Йорданова (ДБ): Редовно правителство с мандат на БСП е малко вероятно

Няма особено големи шансове БСП да състави редовно правителство с третия мандат и да отговори на ключовите пред България предизвикателства. Тезата разви Надежда Йорданова от “Демократична България”(ДБ) преди да стане ясно, че президентът Румен Радев връчва третия мандат на БСП.

По думите на Йорданова пред БНР органите на трите партии в ДБ ще решат как да процедират. “С БСП имаме много сериозни различия по отношение на войната в Украйна и мерките, необходими за ограничаване на руското влияние в България. Едва ли бихме подкрепили управление с техен мандат”, заяви народният представител.

Бившият правосъден министър смята още, че ново отлагане на реформите, нужни за присъединяването на България към Шенген и еврозоната, както и за усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, може да се окаже фатално. “Шенген е от изключително значение за довършване на интеграцията на България. Без дълбока реформа на прокуратурата и без отчетност на главния прокурор, няма как да се присъединим. Реформите трябва да се случат сега, защото вече сме натрупали сериозно забавяне”, предупреди тя. Според нея за България е особено важно да бъде част от клуба на онези държави-членки, които взимат най-значимите икономически решения в Европа.

„Не може да не направи впечатление синхронизирането на публичното оповестяване на действия на прокуратурата относно случая „NEXO“ с политическия цикъл – периода, в който президентът трябва да реши на кого да предостави третия мандат за съставяне на правителство“, отбеляза Йорданова.

И като проблем в конкретния случай тя посочи внушенията, които се правят около този случай: „Всички дарения на „Да, България“ и „Демократична България“ са публично оповестени и при спазване на закон. Декларирани са в Сметната палата, одитирани са. Всяко дарение над 1000 лева е задължително да бъде направено по банков път. При тези дарения Сметната палата автоматично сверява данните за лицето в Националната агенция за приходите. Тук няма и твърдение за нарушение, просто обичайно навързване на внушения“.

Относно отложеното гласуване в правна комисия на промени в Наказателно-процесуалния кодекс, част от които е създаването на механизъм за разследване на главния прокурор, тя коментира: „Заседанието създаде усещане за изчакване да се види как ще се развие политическата ситуация в страната, а не за истински дебат. И то до такава степен на тупане на топката, че не се достигна до фазата, в която депутатите да заявят становищата си по законопроекта. Имам усещането, че са впрегнати всички усилия, за да не стигнем до този важен момент. Това е притеснително“.

Андрей Гюров: Полезна за страната реализация на третия мандат може да дойде само от ДБ

„Виждаме реална опасност Гешев (главният прокурор Иван Гешев – б.р.) да получи третия мандат. Отговорността е у президента Румен Радев. Решението му зависи от два основни фактора – кой има възможност да състави правителство и второ – това правителство дали ще е полезно за България. Сечението от двете условия показва недвусмислено, че само „Демократична България“ ще даде положителен отговор и на двете. Полезна за страната реализация на третия мандат може да дойде само от ДБ“.

Това заяви пред БНР председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров и обясни, че споменаването на главния прокурор е заради случая с NEXO и съмненията, че има някаква цел в тази акция: „Видяхте координираната акция, която се разгърна. Изборът за време за нейното провеждане, хвърлянето ѝ в общественото пространство. Всичко това събужда много подозрения относно какво се цели с тази акция. Разследвания по случая „NEXO“ текат от няколко месеца и изборът това да се случи точно в четвъртък и петък преди връчването на третия мандат е доста подозрително“.

По думите му от решението на президента на кого да връчи мандата ще покаже какво той иска да види в следващите дни – дали да има правителство, дали да се отива на избори или дори нещо повече.

С „БСП за България“ тепърва ще седнем на разговори, ако ни поканят. Трябва да се обединим около политики. Това коментира по-късно пред журналисти депутатът от „Продължаваме Промяната“ Никола Минчев по повод решението на президента Румен Радев. Надявам се, че ще ни поканят на разговори и чак тогава ще можем да говорим за подкрепа, допълни Минчев.

Чрез скандала Nexo се разсейва вниманието от съставянето на кабинет и разглеждането на законопроекта за главния прокурор. Този законопроект е ключов за довеждане до промяна в България. Това заяви пред Нова тв депутатът от ПП Калина Константинова.

По думите ѝ скандалът с криптобанката Nexo е една от пиар акциите на прокуратурата и ГЕРБ, целящи да се дискредитират лица от ПП и ДБ. „Целта е да се обезверят хората, че когато няма доказателства за каквито и да е злоупотреби с обществен ресурс, се измислят някакви връзки и внушения, с които да покажат, че всички сме еднакви, че това е още от същото и има нещо нечисто. Но мисля, че хората могат да видят отвъд фасадата, която цели да разсее вниманието от важната тема. А именно съставянето на кабинет и разглеждането на един от най-важните антикорупционни закони, този за контрол над главния прокурор”, посочи тя.

Константинова коментира и появилата се информацията за бивши и настоящи депутати от ПП, чийто имена бяха замесени в скандала с криптобанката. „Настимир Ананиев е участвал във фирма, която няма нищо общо с Nexo. тя дори не е развивала дейност и няма нищо общо. По същата линия можем да кажем, че Тома Биков и Даниел Митов са точно толкова свързани с изпълнителния директор на Nexo, колкото и Настимир Ананиев, защото те са били в изпълнителния орган на тяхната обща партия. Това са внушения, които нямат нищо общо с действителността”, каза Константинова.

От „Български възход“ пожелаха успех на БСП

Пожелаваме успех на БСП в нелеката задача за съставяне на правителство в настоящата политическа ситуация. Ние, от политическа партия „Български възход“, сме последователни в действията си и ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет, защото това е национално отговорното поведение. Това се посочва в позиция на партията, изпратена до медиите.

Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие, като позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена, заявяват още в позицията си от „Български възход“.

Политолог: Радев саботира шансовете за съставяне на кабинет

„С връчването на третия мандат на БСП драстично намаляват шансовете за съставянето на правителство. Това беше един от вариантите, при който със сигурност кабинет в рамките на този парламент ще бъде тотално саботиран от страна на президента“. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.

Той предполага, че Радев целенасочено не връчва мандата на ДБ заради скандала с криптобанката NEXO.

„Декларирана подкрепа около БСП засега няма, не вярвам и да се събере. За разлика от БСП, обаче, подкрепа от страна на ГЕРБ чрез Борисов беше дадена за ДБ, очакваше се от ПП да окажат подобен тип подкрепа без участие в кабинета, но така или иначе скандалът с NEXO ги изпревари и се получи много удобно сега за Радев да връчи мандата на БСП. Разбира се, той може да се позове на аргументите, че социалистическата партия е тази, която го е направила президент, но реално Румен Радев иска да управлява еднолично страната още 5 месеца“, казва Стойчев.

Политическо самоубийство за ГЕРБ би било, ако партията на Борисов подкрепи експертно правителство, издигнато от БСП.

„През времето, когато управляваше кабинетът „Петков“ може би най-съдържателният принципен аргумент на ГЕРБ беше, че ДБ и ПП легитимират БСП във властта, че коалицията с БСП при тях е порочна, че тя нарушава евроатлантическата ориентация на страната. В момента ако подкрепят кабинет на БСП – било то чрез министри, или чрез формална подкрепа, същите тези аргументи ще бъдат изпратени към тях самите. Собствените избиратели на ГЕРБ по-трудно биха преглътнали подкрепа на БСП, отколкото на ДБ“, заяви Стойчев. „Все пак подкрепата за ДБ се аргументираше чрез общото членство в Европейската народна партия, през общите идеологически ценности, неща които няма как да бъдат същите по отношение на БСП“, поясни политологът.

„БСП ще понесе най-малко политически поражения, ако не състави кабинет“

„Традиционно, вече за четвърти път БСП получава третия мандат за съставяне на правителство, съвсем традиционно най-вероятно няма и да го изпълни, защото партията беше най-малко решителна за съставянето на кабинет“. Това заявява пред БГНЕС политологът Страхил Делийски.

По думите му БСП ще понесат най-малко политически „поражения“, ако не успеят да съставят правителство.

„Един мандат, даден на „Демократична България“, щеше да накара партията да се помири с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и това щеше да им се отрази негативно при следващи избори. Един политически обречен казус с третия мандат защо пък да не го обере БСП – това също е възможен прочит“, обясни политологът.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy