Прави се на света вода и е нагла. Как МВР опита да оправдае незаконен арест на протестираща срещу Борисов

Сама си е виновна. Това е един от аргументите на столичната полиция, с които се е опитала да оправдае незаконния арест на Цветелина Цветкова, задържана по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов през 2020 г. Младата жена бе част от групата студенти, арестувани на 10 юли пред сградата на Министерския съвет. Сред задържаните бе и Евгени Марчев. МВР твърдеше, че срещу тях не е използвана сила повече от позволеното. Едва година по-късно и след смяната на правителството специално създадена парламентарна комисия публикува записи от охранителните камери, на които се вижда брутален побой срещу протестиращите. Един от полицаите демонстрира „специално“ отношение към Цветкова. Тя бе снимана от служителя, докато седи в краката му, заключена с белезници.

Унижението струва 3 хил. лв.

Заради тази проява на Цветкова са присъдени 2900 лв. обезщетение. Решението обаче не е окончателно.

Тя е осъдила МВР по дело пред административен съд София-град. Адвокатът й Николай Хаджигенов е поискал 20 хил. лв. Съдът обаче е присъдил сума почти десет пъти по-малка въпреки констатацията, че задържането на Цветкова е незаконно и тя е претърпяла вреди. В решението си съдия Доброслав Руков се посочва, че в ситуацията, в която е попаднала Цветкова, е нормално всеки да „преживее страх, несигурност за бъдещето, безпокойство и други негативни психически състояния, които в съчетание с личностните характеристики, като завишена чувствителност, емоционалност, а в случая и младата възраст, могат да предизвикат психически стрес“.

„Общоизвестните факти, станали известни на българското общество впоследствие, от електронните медии, свързани с брутални действия от страна на служителите на реда срещу протестиращите по време на протестите през лятото на 2020 г., със сигурност са предизвикали у Цветкова преди и след ареста ѝ чувство за безпомощност, безсилие и малоценност. Тези възприятия заедно с унижението да бъде снимана в безпомощно състояние, с белезници и полугола, доказват наведените в исковата молба твърдения, че след ареста в продължение на много месеци е започвала да плаче при спомена за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е силно и се е затворила се в себе си, което заедно с посттравматичния стрес са станали причина за раздялата с приятеля ѝ“, пише съдията.

Прави се на света вода ненапита

Именно по това дело МВР е депозирало скандален отговор на исковата молба на Цветкова. В него е записано, че младата жена сама се е поставила в ситуацията да бъде арестувана. Тя е хвърляла предмети по служителите от полицейския кордон. Затова силовото ведомство се е позовало на норма от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, според която, ако вредата е причинена „от изключителна вина на пострадалия“, не се дължи обезщетение.

„Да хвърляш пиротехнически средства и павета срещу органите на реда и след това да се изкарваш „света вода ненапита и жертва“ само и само да получиш някакви пари е най-малкото нагло и недостойно поведение“, пише в отговора на МВР.

Хулиганство ли?

Не става ясно на какво основание полицията твърди, че Цветкова се държи нагло и недостойно и че си е заслужила ареста. По друго дело задържането й бе обявено за незаконно. Това решение е окончателно и е постановено месеци преди да се стигне до процеса за обезщетение. Заповедта е отменена и на първа инстанция, и на втора в края на 2021 г. Другото дело е решено в средата на миналата година.

В решението за задържането й е записано, че по никакъв начин не е доказано, че Цветкова е извършила хулигански действия, каквото е основанието в заповедта й за арест.

„Предвид липсата на основания за постановеното със заповедта задържане задържаното лице не може да разбере защо е задържано, което е пречка да оспори ефективно законосъобразността на това задържане по съдебен ред. След като необходимата фактическа информация не се съдържа в заповедта за задържане, същата няма как да се формулира, предявява и доказва в хода на съдебното производство пред въззивния съд. Дори свидетелските показания не установяват по категоричен начин участието на задържаното лице в хулиганска проява“, пише в този съдебен акт, постановен от състав с председател Радостин Радков. 

Прикриване

Докато на власт бе третият кабинет на Бойко Борисов, МВР отричаше да е упражнено каквото и да е насилие срещу протестиращи. Прокуратурата също не прояви никаква активност да разследва полицаи. Производства бяха образувани едва след пускането на записите, но се разбра, че прокуратурата е знаела за видеата от много по-рано. Междувременно всички заповеди за задържане на младежите от 10 юли 2020 г. бяха отменени като незаконни. Няма информация срещу полицаите, удряли протестиращи, да е бил внесен обвинителен акт.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy