Правовата държава в Нидерландия под натиска на организираната престъпност

Убийства, опасения за сигурността на принцесата престолонаследничка и предполагаеми планове за бягство от строго охраняван затвор – редица събития в Нидерландия напомнят колко са брутални наркокартелите, изправяйки местните хора пред реална заплаха от страна на трафикантите на дрога.

Поредица убийства, свързани с водения в страната процес срещу наркобарона Ридуан Таги, хвърлиха светлина върху насилствените действия на „Мокро мафия“, която се смята, че ръководи трафика на кокаин в Европа през пристанищата на Антверпен и Ротердам.

В края на ноември разбиването на суперкартел в Дубай, свързан с престъпника, контролирал близо една трета от кокаиновия трафик в Европа, разкри могъществото на наркотрафикантите. В Нидерландия те застрашават правовата държава.

Хвърлен в затвор със свръхстроги мерки за сигурност в Южна Нидерландия, след като бе арестуван в Дубай през 2019 г., Ридуан Таги, обвинен, че е дърпал конците на организация, определена от прокурорите като „машина за убийства“, се подозира, че е контактувал с външния свят.

Според коментаторите процесът срещу Таги и още 16 души, наречен „Маренго“, е безпрецедентен за Нидерландия.

Трима души от обкръжението на ключовия свидетел по делото Набил Б. бяха убити: брат му бе ликвидиран през 2018 г., неговият адвокат Дерк Вирсум – през 2019 г., а един известен журналист, Петер де Врис – през 2021 г.

Предизвиканото насилие „доведе до огромен шок и фактически показа тежките последици от трафика на наркотици“ в страната, обяснява Ян Меус – нидерландски журналист, пишещ за криминални афери.

То е „последно изпитание за нидерландската правосъдна система на правовата държава“ в страната, заяви той пред АФП след едно съдебно заседание.

„Крайни насилствени действия“

Застрелян в самия център на Амстердам на излизане от телевизионно студио, Петер де Врис бе заявявал, че Ридуан Таги го е включил в своя списък на хора, които трябва да бъдат убити.

„Бункерът“, както е известен амстердамският съд, където тече процесът срещу престъпника, за пръв път се охранява по време на заседанията от войската. Прокурорите и съдиите пристигат там с бронирани коли.

Разкрити са планове за бягство на престъпника, които предвиждали „крайни насилствени действия“, посочва Меус.

„Демократичната правова държава е разклатена и се намира под натиска на организираната престъпност“, споделя пред АФП Вим де Бройн, говорител на националната прокуратура.

Наследничката на нидерландския престол принцеса Амалия наскоро бе принудена да се откаже от обичайния студентски живот. Според медиите в страната тя наред с премиера Марк Рюте е била споменавана в съобщения, разменяни сред мафиоти, което породило страхове от отвличане или атентат.

„Кучета“

„Мокро мафия“, наречена така заради мароканския произход на мнозина от членовете й („мокро“ е презрителен прякор на мароканците в страната, б. пр.), е прочута с безмилостното си насилие.

Прокурорите изтъкнаха, че участниците в организацията, ръководена от Таги, често пъти много млади, нямат „никакво уважение към човешкия живот“ и за тях жертвите им са „кучета“, които трябва да бъдат „приспани“.

Серия от „случайни“ поръчкови убийства, извършени от килъри, объркали целта, наплаши допълнително жителите на страната.

Според наблюдатели това насилие е накарало нидерландските власти да осъзнаят, че са били слепи за растящата мощ на организираната престъпност, която произтича от паралелна икономика, достигаща според оценки много милиарди долари.

Основният полицейски синдикат в страната Ен Пе Бе наистина от години бие тревога и заявява, че има риск Нидерландия да се превърне в наркодържава.

Президентът на профсъюза Ян Струйс, с когото разговаря АФП, обърна внимание на снизходителната политика спрямо леките наркотици в Нидерландия.

Консумацията и продажбата на канабис са декриминализирани в страната, но останалата част от веригата за доставки на популярните местни „кофи шопове“ си остава нелегална. Докато властите си затваряха очите, трафикантите сформираха опасни структури, твърди Струйс.

„Данъчен рай“

Марейн Шрейвер, съавтор на бестселъра „Мокро мафия“, обаче има друго обяснение.

„Тук всъщност е данъчен рай. Искаме да внасяме възможно повече през пристанищата, за да осигуряваме превоза по-нататък, и това прави Нидерландия идеалното място в логистичен план“, заяви Шрейвер пред АФП.

Проведената наскоро в Дубай операция за разбиване на „суперкартела“, доставял изглежда една трета от кокаина в Европа, обаче показва, че проблемът далеч не засяга единствено Нидерландия.

Нидерландска „едра риба“, свързана с Ридуан Таги и арестувана в Дубай, вероятно е влязла в сговор с ирландските и италианските наркобосове, които също бяха арестувани.

Ян Оп Ген Орт, говорител на Европол, заяви, че „неясно очертаните и креативни“ мрежи са започнали да работят съвместно.

„Вече не става дума за война между групировките. (И точно) това ги прави извънредно опасни“, заяви той пред АФП.

По БТА

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy