Предполагаемите военни престъпления на Путин: Кои са украинските деца, взети от Русия?

Международният наказателен съд в Хага обвини руския президент Владимир Путин и комисаря по въпросите на децата Мария Лвова-Белова за масово отвличане на украински деца и има издадена международна заповед за арест на Путин.

Това са първите дела в съда в Хага, откакто неговите прокурори започнаха разследване на военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид в Украйна миналия февруари.

Какво знаем за украинските деца, взети от Русия?

Съдиите в досъдебното производство заявиха, че има основания да се смята, че всеки заподозрян носи отговорност за военно престъпление по незаконно депортиране на хора и незаконно прехвърляне на хора от окупирани райони на Украйна към Руската федерация, в ущърб на украинската деца.

Миналата пролет за първи път се появиха съобщения, че украински деца от окупирани територии са били отвеждани в Русия и дори осиновявани от руски семейства. Русия представи действията си като хуманитарна мисия за спасяване на украински деца от войната. Но Украйна обвини Русия в геноцид и определи действията й като военно престъпление.

Кои са тези деца?

Предполагаемите отвлечени включват деца от украински държавни институции в окупираните райони; деца, чиито родители са ги изпратили в управлявани от Русия “летни лагери“, от които те никога не са се върнали; деца, чиито родители са били арестувани от руските окупационни власти, и деца, които са осиротели при военните действия.

Откъде са децата?

По-голямата част от украинските деца, взети от Русия, са от окупирани райони на Южна и Източна Украйна: Херсонска област, Харковска област, Запорожска област, Донецка и Луганска област, както и малък район от Николаевска област.

Колко деца са взети?

Русия призна, че държи най-малко 1400 украински деца, които описва като сираци, въпреки че каза, че най-малко 2000 са пътували до Русия непридружени. Освен това няколкостотин деца от окупираните територии остават в Русия, след като са били в “лагери за превъзпитание“ със съгласието на родителите си, но след това не са били върнати.

Какво се е случило със сираците?

След инвазията най-малко 400 украински сираци са били осиновени от руски семейства, според Украинския регионален център за правата на човека, който е изчислил данните си въз основа на изявления на руската държава. Русия каза, че още 1000 деца чакат да бъдат осиновени.

Лвова-Белова, руският комисар по въпросите на децата, сама описва “осиновяването“ на 15-годишно дете от Мариупол, югоизточният украински град, който беше опустошен и окупиран от руските сили.

Но много от тези украински деца имат живи роднини, които често отчаяно ги търсят. Около 90% от украинските деца, които са живели в държавни домове по време на инвазията, са били “социални сираци“, което означава, че са имали роднини, но тези членове на семейството не са могли да се грижат за тях.

Руските държавни съобщения за сираците не посочват имената на децата, нито дават подробности за това откъде са или къде живеят в Русия, което затруднява украинските и международните власти да ги идентифицират и да проследят движението им.

В някои случаи роднини са идентифицирали децата чрез видеоклипове, публикувани от руските държавни медии, и са провеждали кампании за връщането им. Документирани са и случаи, при които деца са попадали под грижите на руската държава, след като са избягали от боевете в Украйна с евакуационни автобуси в Русия, както и деца, които са били отделени от родителите си в руски филтрационни лагери.

Какво представляват летните лагери за превъзпитание?

Най-малко 6000 украински деца в окупираните райони са посещавали летни лагери, финансирани от руската държава, а няколкостотин от тях не са върнати при семействата си.

Лагерите, които проучване на Йейлския университет през февруари описва като “лагери за превъзпитание“, бяха рекламирани от окупационните власти като начин децата да си починат от войната.

От началото на конфликта преди една година деца от окупираните райони, бяха отведени в 43 лагера в цяла Русия, включително в анексирания от Москва Крим и Сибир, за “проруско, патриотично и военно образование“, според доклад на лабораторията за хуманитарни изследвания на Йейл.

Някои родители са успели да върнат децата си, като са предприели дълго пътуване от Украйна през Полша и Балтийските страни до Южна Русия. Други са дали пълномощни на тайни мрежи от доброволци против Путин, за да изтеглят децата си от Русия. Но видеоклипове от ноември, публикувани от регионалните руски окупационни власти, показват стотици деца, които все още живеят в лагерите.

Какво казва международното право?

Конвенцията на Обединените нации за предотвратяване на геноцида забранява “насилственото прехвърляне на деца от дадена група в друга група“, а Конвенцията на ООН за правата на децата забранява “незаконното прехвърляне и невръщането на деца от чужбина“.

Не е ясно съгласно кой раздел от международното право Съдът в Хага планира да започне делото.

Какво казва Русия?

Позицията на Русия е, че тя спасява украинските деца от войната. Говорителят на Путин Дмитрий Песков също каза, че Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Украйна, която също не е страна по Международния наказателен съд, поиска два пъти от съда да упражни юрисдикция над нейна територия. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy