Предпоследно: Минималната заплата става 770 лв., но от 1 юли

Бюджетната комисия отхвърли на второ четене в четвъртък почти целите социални пакети на БСП и „Продължаваме промяната“, внесени в ненаписания бюджет за 2023 г. (т. нар. удължителен бюджетен закон). Това стана чрез нова правна техника, при която предложенията изобщо не бяха гласувани, а бяха отхвърлени по „недопустимост“, защото предвиждат нови разходи.

Така отпаднаха текстовете на БСП и ПП за определяне на минималната работна заплата като 50% от средната, които щяха да я повишат на около 850 лв. от 1 януари. В същото време подобен текст е гласуван на първо четене, но в друг закон – Кодекса на труда.

Според финансовото министерство мярката ще струва на бюджета около 1 млрд. лв. Директният ефект бил около 600 млн. лв., но тъй като минималната заплата ще се отрази и на възнагражденията на длъжностите с близки заплати в бюджетната сфера, общата сума нараства на около 1 млрд. лв., обясни министър Росица Велкова.

Ако промяната в Кодекса на труда не събере мнозинство за второ четене, най-вероятно ще се приеме предложението на социалното министерство за постановление на Министерски съвет за определяне на минималната заплата на 770 лв. Финансовият министър обаче обясни, че тази идея още не е съгласувана с нея, а тя ще предложи мярката да влезе в сила от 1 юли 2023 г., защото към 1 януари няма да има гласуван бюджет.

По време на гласуването на удължителния закон отпаднаха повечето от предложенията на левицата и ПП за нови разходи в социалната сфера. Не бе допусната за гласуване идеята за отпадане на данъка върху личните доходи за младежите до 26 години, за необлагаем минимум в размера на линията на бедност от 504 г. Отхвърлени бяха и идеите на БСП за преизчисляване на пенсиите. Не мина и текстът за вдигане на максималния осигурителен доход от 3400 на 4200 лв. Не бе приета и идеята на ПП държавата да поеме третия ден от отпуска по болест, който сега се плаща от бизнеса.

Промяна на швейцарското правило за пенсиите

В същото време бюджетната комисия одобри на второ четене предложението на ПП за промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която пенсиите се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на по-голямото от 100% от нарастването на осигурителния доход или 100% от инфлацията през предходната календарна година. Сега увеличението се прави с 50% от осигурителния доход и 50% от инфлацията. След промяната увеличението на пенсиите от 1 юли 2023 г. ще бъде с 12.7% вместо с 12% по швейцарското правило. Мярката би струвала на бюджета около 55 млн. лв., изчисли Асен Василев.

Намалените ставки на ДДС ще лишат бюджета от 520 млн. лв. 

Само намалените ставки на ДДС, които пленарна зала гласува окончателно в четвъртък, ще струват на бюджета допълнителни 520 млн. лв., обяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. 

До края на 2023 г. се удължава прилагането на намалената на 9% ставка на ДДС за туристическите, ресторантьорски и кетъринг услуги, както и за фитнесите, реши парламентът. Мярката беше подкрепена от всички политически сили с изключение на депутатите от „Демократична България“, които гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Нулевата ставка за хляба и брашното също се удължава до края на следващата година, като според досегашните текстове тя трябваше да се прилага само до 1 юли 2023 г.

Преди това депутатите приеха „временната“ мярка от 9% ДДС за книгите, вестниците и бебешките храни и памперсите да стане постоянна. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy