Президентът наложи частично вето върху промените в Закона за енергетиката

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за енергетиката, които уреждат балансирането на енергийната система. Според него с тях се „стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се пречи на нейните социално-икономически ползи в България“.

 

Държавният глава не приема текста, който предвижда до края на 2023 г. финансовото споразумение, изготвяно от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час вместо на 15 минути.

 

„Задължителното балансиране за 15 минути е въведено след детайлен анализ на системите в 36 държави, голяма част от които от Европейския съюз“, посочва държавният глава.

 

Според него прилагането на 15-минутните периоди за балансиране „допринася за по-доброто използване на съществуващите междусистемни електропроводи, по-големи обеми на износа на електроенергия от България към съседните страни, по-добро ниво на честотното регулиране, по-активно участие на търговците в балансирането на системата, подобряване на прогнозирането и намаляване на цените на балансирането“. 

 

„Те са от полза както за електроенергийната система, така и за търговските участници и имат положителен обществен ефект“, допълва Радев.

 

Според държавния глава промяна в наредбата противоречи на европейското законодателство.

 

В последните дни на Народното събрание депутатите трябва да съберат мнозинство, което да преодолее ветото на президента, ако искат промените да останат.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy