Президентът на Мексико събра десетки хиляди свои привърженици на огромен митинг

Десетки хиляди привърженици на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се стекоха в събота на внушителен митинг на главния площад в столицата Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Макар официално митингът да беше свикан по случай 85-ата годишнина от национализацията на петролната промишленост в Мексико, според мнозина от участниците с него Лопес Обрадор на практика е поставил началото на кампанията за изборите през 2024 г., на които ще бъде определен неговият приемник.

Вероятно във връзка с напрежението с Вашингтон наскоро заради смъртните случаи от свръхдоза фентанил, внесен контрабандно в САЩ от Мексико, той посвети част от речта си на възхвали към бившия американски президент Франклин Делано Рузвелт, който не се е противопоставил дейно на експроприацията на петролната индустрия през 1938 г., при все че много от фирмите са били американски.

„Най-добрият пример за искреността на неговата политика на добросъседство беше зачитането на националния ни суверенитет“, каза Лопес Обрадор за Рузвелт.

Това може да е един от последните митинги на Лопес Обрадор, известен с непринудения си стил и обаяние. По-късно тази година ще започне процесът по издигане на кандидат-президент от неговата партия Национално движение за обновление (МОРЕНА), след което този кандидат ще влезе в светлината на прожекторите.

Повечето хора обаче са на мнение, че малцина от кандидатите могат да се мерят по популярност с настоящия президент, чийто рейтинг обичайно надхвърля 60%. Това важи с особена сила за партия МОРЕНА, сформирана до голяма степен около личността на Лопес Обрадор.

Петдесет и девет годишният участник в митинга Алберто Мартинес изрази надежда партийният кандидат да е кметицата на столицата Клаудия Шейнбаум. Повечето допитвания сочат Шейнбаум за водач в надпреварата, като след нея се нарежда външният министър работи Марсело Ебрард.

Важното е идеологията на Лопес Обрадор да продължи да се прилага, каза Мартинес и допълни: „Влакът вече е в движение и някой просто трябва да се качи в него и да го управлява“.

Някогашният президент Ласаро Карденас, един от героите на Лопес Обрадор, предизвиква възторг у мексиканците, когато на 18 март 1938 г. национализира петролната промишленост, голяма част от която дотогава е чуждестранна частна собственост. Една от главните политически инициативи на Лопес Обрадор беше да спаси създадената от Карденас държавна петролна компания от смазващ дълг и от ниския добив на петрол.

Участниците в митинга на столичния Площад на конституцията, по-популярен като „Сокало“, приветстваха възторжено Лопес Обрадор, който зае националистическа позиция и ограничи драстично възможността хора от американската служба за борба с наркотиците да действат в Мексико.

Блас Рамос, 69-годишен електроинженер с плакат, на който пишеше „ФБР, ЦРУ, Грингоси, вън от Мексико“ в ръце, смята, че президентът е прав, като се противопоставя на призивите на САЩ мексиканските наркокартели да бъдат обявени за терористични организации или да се използва американската армия за справяне с бандите.

„Те са лицемери, защото не правят нищо, за да намалят употребата на наркотици“ в САЩ, каза той за американските политици, които призовават за такива мерки.

Синтетичният опиоид фентанил, който отнема живота на около 70 000 американци годишно, се произвежда основно в Мексико с помощта на химически прекурсори, внасяни контрабандно от Китай. Лопес Обрадор твърди, че Мексико не произвежда фентанил – нещо, с което повечето експерти не са съгласни – и че САЩ имат проблем с фентанила, защото американските семейства не прегръщат достатъчно децата си.

Мексиканският президент се обяви против предложенията на САЩ. „Мексико е свободна и независима страна, а не колония или протекторат на САЩ. Сътрудничество – да, подчинение – не!“, заяви вчера той.

Рамос изрази увереност, че движението на президента, което той определя като „четвъртата трансформация на Мексико“, няма да приключи с оттеглянето на Лопес Обадор през септември 2024 г. „Това движение възникна отдавна. Цял живот сме чакали появата му. То няма да приключи за шест години“, заяви той, имайки предвид мандатите на президента“. Това е процес, който ще продължи 30-40 години“, допълни Рамос. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy