Президентът продължава консултациите с политическите партии

Президентът Румен Радев ще проведе в петък консултациите с представителите на парламентарните групи на „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН). Ден по-рано той прие първите две политически сили – ГЕРБ и ПП.

След разговорите с всички партии се очаква Радев да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Той ще отиде при ГЕРБ, но засега не изглежда, че партията на Бойко Борисов ще успее да събере подкрепа за кабинет.

От ПП-ДБ многократно заявиха, че няма да подкрепят управление с мандат на ГЕРБ. Едновременно с това Борисов продължава да твърди, че това най-добрият вариант за управление.

Двете партии обаче твърдят, че са се договорили за обща законодателна програма, за да може парламентът бързо да гласува ключови промени, които засягат Плана за възстановяване, еврозоната и Шенген.

В четвъртък президентът попита ГЕРБ колко време ще е нужно за приемането на бюджета, който също е сред приоритетните законопроекти. От ПП-ДБ заявиха, че са нужни 3 месеца, но Радев каза, че че е поел огромен политически риск като разтеглил процедурата в предишния парламент, но нито се стигнало до редовно правителство, нито били приети въпросните закони.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy