Президентът се срещна с актьорите от Народния театър заради скандалите

Позитивно е, че въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката, заяви в петък президентът Румен Радев, който се срещна на “Дондуков” 2 с представители на трупата на Народния театър “Иван Вазов”, които по рано този месец изпратиха отворено писмо до него, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът посочва, че институциите трябва да бъдат партньор на хората на изкуството и да съхраняват достойнството им, така че артистите да усещат подкрепа и да имат свободата и спокойствието да работят.

Народният театър да не се превръща в заложник на политически амбиции, призоваха артистите по време на срещата. Те определиха като недопустима политическата намеса през последните седмици в работата на театъра и изразиха подкрепата си за работата на неговия директор Васил Василев.

Скандалите

В началото на месеца министърът на културата Велислав Минеков открито зае страна срещу директора на театъра Васил Василев и заяви, че има основания за „крайна дисциплинарна мярка“ спрямо него.

Оставката на ръководството на културната институция поискаха по-рано част от актьорите от трупата, които излязоха на протест. Валери Йорданов дори си обръсна главата в знак на несъгласие с ръководството.

По-късно обаче близо 50 актьори от Народния театър защитиха директора Василев. В отворено писмо до медиите те заявяват, че след избора му „театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл“. Според сайта на театъра трупата се състои от 74 души.

Вътрешното напрежение в театъра стана публично достояние, след като вратата на пиара на институцията Велислава Кръстева беше надраскана с надписи „ДПС“ и „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“, изкъртена беше и табелката с длъжността ѝ. Кръстева, която беше дългогодишен пиар на ДПС, коментира случката пред сайта „Площад Славейков“. Тя не посочи кой е надраскал вратата ѝ.

Отново пред „Площад Славейков“ режисьорът Александър Морфов обяви, че той е извършителят. Каза още, че напуска Народния театър.

Същото направи и писателят Захари Карабашлиев, който беше главен драматург. Неговият мотив обаче не е назначението на Кръстева, а замесването на името му в скандала „в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава“. Карабашлиев обясни, че смята, че всички, работещи в театъра, трябва да са там не по политическа линия, а заради професионализма си. И добави, че „не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен театър „Иван Вазов“ отвън“.

На срещата при президента в петък артистите посочиха, че отворените им писма до медиите и институциите изразяват позицията на огромното мнозинство от екипа на театъра и с тях демонстрират солидарност и защитават честта и авторитета на трупата и на културната институция.

„Политиката няма място зад кулисите“

По думите на артистите всеки има право на своите политически убеждения, но политиката има място единствено на сцената на театъра, а не и зад кулисите, нито да експлоатира междуличностни конфликти или да води до опити за политическо вмешателство отвън. Те отправиха призив за нормализиране на обстановката в театъра, за което е необходимо да бъдат преустановени спекулациите и каквато и да е политическа намеса.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy