През 2022 г. МВР подписа договор за „нови лични документи поколение 2019 г.“

След четиригодишно мотаене в МВР най-сетне бе подписан договор за изграждане на система за нови лични документи. Това обаче далеч не е краят на сагата. Ако всичко завърши благополучно нови лични карти и паспорти с чип ще има най-рано след една година, тъй като фирмата изпълнител има над 12 месеца срок. Не се знае и дали няма да се наложи отпускането на още пари.

Поколение 2019

Подписаният договор е за система за лични документи поколение 2019 г. Обществената поръчка бе обявена още през 2018 г. Тя бе спечелена от немския консорциум „Мюлбауер Ай Ди Сървисиз“. Последва съдебно обжалване, което проточи процедурата. В крайна сметка жалбата на другия участник в процедурата бе отхвърлена.

Преди четири години стойността на обществената поръчка бе над 238 млн. лв. Сега от МВР не съобщават дали сумата остава същата. Изпълнителят има 30 дни, в които трябва да изготви концепция.

„От страна на МВР е направена необходимата организация и всички екипи са запознати със задълженията и отговорностите си при изпълнение на дейностите“, заявила при подписването зам.-министърът на силовото ведомство Моника Димитрова-Бийчър. От изпълнителя твърдят, че имат подготвени екипи у нас и в Германия.

Електронна самоличност

По план новите лични документи трябва да съдържат в себе си електронен чип с биометричните данни на гражданите – снимка и пръстови отпечатъци. Идеята на този носител бе чрез него гражданите да могат да се идентифицират електронно пред институциите, което пък е ключово за евентуално изграждане на е-управление.

Електронното управление у нас остава мираж въпреки милионите, налети в идеята през последните години. Едва по време на пандемията някои институции започнаха да работят по темата малко по-усилено. Едно от малкото държавни учреждения с адекватно е-обслужване е НАП. Наскоро правосъдното министерство обяви, че свидетелство за съдимост вече ще може да се заявява само с ПИК от данъчните. Електронните услуги в МВР пък, въпреки че са немалко, са доста неудобни, защото в голямата си част изискват електронен подпис.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy