Прекръстеният на Сталинград Волгоград посреща Путин с чистота, силовици и блокиран интернет

В нощта преди пристигането на руския президент Владимир Путин във Волгоград, мобилните оператори започнаха да блокират интернет в централните райони на града, който бе щателно почистен, измит и украсен за голямото събитие. Височайшата визита е по случай 80-ата годишнина от победата на Червената армия в битката при Сталинград, важна повратна точка във Втората световна война и символ на патриотизма, възхваляван с удвоени сили от Владимир Путин в разгара на офанзива в Украйна.

Тържествата идват във време на ожесточени боеве между руските сили и украинските войски в бившата съветска република, която повече от година е обект на руска инвазия, започната според Кремъл за „демилитаризиране“ и „денацифициране“ на Украйна.

Преди пристигането на Путин властите на града временно го преименуваха на Сталинград и монтираха по улиците билбордове, изобразяващи президента в обкръжението на жени от въоръжените сили и цитат на самия Путин: „Как да спечелим без Сталинград“.

Всички рушащи се къщи по шосето, по което трябва да мине Путин, бяха закрити с транспаранти, а пред сградата на администрацията беше нанесена маркировка върху мокър асфалт в студа, пише сайтът „7×7“, цитиран от „Москоу таймс“. Бездомните кучета бяха прибрани в развъдници.

<script async src=“https://telegram.org/js/telegram-widget.js?21″ data-telegram-post=“horizontal_russia/19203″ data-width=“100%“></script>

В същото време проходът към Мамаев курган и достъпът до панорамния музей „Сталинградската битка“, които е предвидено да посети Путин, бяха затворени за местните жители. Според предварителното събщение там президентът ще се срещне с общественици -патриоти и младежи.

Ден преди това на 120 метра от паметника на жертвите на политическите репресии бяха открити бюстове на Сталин, Жуков и Александър Василевски.

Освен това силите за сигурност блокираха центъра на града и ограничиха движението на влаковете.

„Държавните служители получиха два допълнителни дни почивка. Тези дни те ще могат да се насладят на необичайната чистота на улиците, по които ще минава президентът“, пише телеграм каналът Echo.

Освен това жителите на града бяха изненадани от изобилието на водачи на кучета с кучета и хора с мопове и четки, почистващи и без това чистия тротоар, отбелязва „Блокнот“.

Путин възнамерява да използва юбилея от Сталинградската битка, за да засили подкрепата за войната в Украйна, пише „Ню Йорк пост“. „За Путин символиката е централна в посланието му към руснаците, което той се надява да ги насърчи да подкрепят неговата война в Украйна. В същото време кремълската пропаганда лъжливо описва украинците като съвременни нацисти и изкривява реалността, представяйки руската инвазия като отбранителна операция“, пише американското издание.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy