Премахването на машинния вот бе атакувано пред Конституционния съд

„Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ атакуваха в петък пред Конституционния съд промените в Изборния кодекс, с които беше обезсмислен машинният вот и се връща масовото гласуване с хартиени бюлетини.

Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ коментира, че искането на депутатите се отнася до превръщането на машинното гласуване в отпечатване на бюлетини. По думите му „хартиената коалиция“ от ГЕРБ, ДПС и ГЕРБ е направила безсмислено машинното гласуване, което не отговаря на обичайните стандарти за такова.

С промените в ИК устройствата за гласуване бяха сведени до принтери за бюлетини, защото изборните комисии няма да отчитат генерираните от тях резултати, а ще броят принтираните от машините разписки от гласуването.

Пред съда се обжалва и даването на избор пред една част от гражданите как да гласуват – с хартиена бюлетина или с въведената „бюлетина, отпечатана на машина“. Този избор стои пред част от избирателите, а другате, които гласуват в секциите с под триста избиратели, нямат право да избират.

„Това е неравнопоставено третиране на българските граждани“, каза Минчев.

Народните представители искат произнасяне на конституционните съдии и по начина на приемане на промените в Изборния кодекс.

„Промените, които бяха приети на първо четене са много по-малки по обхват, отколкото това, което в крайна сметка се прие. Това, което беше направено, тоталното прекрояване на Изборния кодекс между първо и второ четене. Това са промени, които са минали само един път през пленарна зала“, допълни Минчев.

Той се съмнява, че КС ще се произнесе преди предстоящите парламентарни избори, насрочени за 2 април.

„Заедно работихме по искането до КС, работим заедно последната една година, това е стъпка към засилване на нашето партньорство“, каза на свой ред Атанас Славов от „Демократична България“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy