Престоят в концлагери и казармата ще се признават за стаж за пенсия

Затворът и наборната военна служба за репресираните лица ще се признават за действителен стаж за пенсия. Това приеха на първо четене депутатите в сряда с промени в Кодекса за социално осигуряване, предложени от ДПС.

Текстовете бяха подкрепени от „Демократична България“, ГЕРБ, ДПС, „Български възход“ и 20 депутати от „Продължаваме Промяната“. „Против“ бяха депутати от групите на „Възраждане“, част от „БСП за България“ и „част от Продължаваме Промяната“. С „въздържал се“ гласуваха 18 от депутатите на левицата и 20 от депутатите на ПП.

Промяната на практика означава, че у нас пенсия за осигурителен стаж и възраст ще може да се получава и при по-малко от 15 г. изработен стаж, които досега бяха минимумът за отпускане на плащането.

Законопроектът предвижда казармата и престоят в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане на репресираните, както и времето, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, да се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Целта на мярката е около 2000 души да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права.

Севим Али от ДПС посочи, че редовната наборна военна служба е била задължение на всички лица, подлежащи на такава служба и с предложените промени ще се отстрани неравнопоставеността при зачитане на действителен стаж на тези лица, както и на лица, които са реабилитирани, интернирани, изселвани.

В хода на дебата Искрен Арабаджиев от „Продължаваме Промяната“ посочи, че те не подкрепят законопроекта, тъй като е достатъчно, че на тези лица им се признава осигурителният стаж. Не е редно, отбеляза депутатът и посочи, че пенсия ще получават хора, които не са правили осигурителни вноски.

Става дума за около 2000 души, чиято пенсия би била около 314.50 лв., а средствата, които ще са нужни, ще са между 7 и 8 млн. лв. на годишна база. 

Атанас Славов от „Демократична България“ каза, че се обсъжда „изключително кратък и важен законопроект“, защото, по думите му, той показва отношението към близкото ни минало. Славов бе категоричен, че въпросният законопроект ще даде минималната дължима от нашето общество компенсация на онези български граждани, които са пострадали от тоталитарния режим. „Важно е да подчертаем, че това е част от нашето осмисляне на близкото ни минало“, добави депутатът. По думите му става дума за конституционни и граждански права. ДБ в 47-ото НС подкрепи този законопроект, ще го направим и днес, заяви Славов.

Георги Гьоков от левицата настоя, че се решават политически проблеми чрез социалната система. „Няма как да продължава това повече. Аз не казвам, че тези хора не са пострадали, не казвам, че те не трябва да имат права, но защо решаваме този проблем на тези хора чрез социалната система“, попита Гьоков.

Мустафа Карадайъ коментира, че законопроектът предвижда две промени, с които се опитват да уредят прилагането на различно тълкуване от страна на администрацията спрямо трайната практика на Върховния административен съд, който недвусмислено в своите решения изтъква, че времето на наборна стаж се признава за осигурителен стаж от трета категория. Карадайъ обясни, че именно това не се признава от администрациите, с аргумент че е записано действителен стаж задължително. Той посочи, че става въпрос на тълкувание и непрестанна борба с чиновника, за едното право и то на репресирани хора. „Днес вече 33 години живеем в демокрация, благодарение на цената, която те платиха за тази демокрация, някои платиха тази цена с живота си, други със здравето си, трети платиха тази цена със свободата си“, заяви председателят на ДПС.

Костадин Костадинов, председател на ПГ „Възраждане“ ,заяви, че няма да подкрепят тази поправка в КСО. Тома Биков от ГЕРБ-СДС каза, че партията ще подкрепи предложението на ДПС, тъй като е елементарен жест не само към хората, преживели Възродителния процес, но и към всички, загубили човешките си права през тези години. Председателят на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС) обърна внимание, че е един от тези, които много добре помнят Възродителния процес. По думите му тогава много българи са се срамували от това, което се е случвало. „До днес аз не съм поискал извинение от целия български народ, и то е само защото живях между достойни български граждани, които нямаха никаква вина“, каза той.

По думите на Рашидов проектът решава проблем на „хората, които са построили социализма в строителни войски“. „Аз бях войник там, днешна България тя е построена от тези български граждани. Това са хората, които до днес са на всички български строежи, това са честни, достойни хора, които живеят на собствената си земя“, добави Рашидов. Тези хора построиха България, допълни Рашидов и призова депутатите да не политизират въпроса, а да приемат законопроекта на първо четене.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy