Привърженици на Болсонаро щурмуваха Конгреса в Бразилия (видео и снимки)

Привърженици на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро нахлуха в неделя в сградите на бразилския Национален конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец „Планалто“, съобщиха световните агенции.

Подобно на щурма на американския Капитолий на 6 януари 2021 г. стотици привърженици на Болсонаро нахлуха в трите сгради само седмица след встъпването в длъжност на новия бразилски президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва.

Демонстрантите успяха да пробият кордоните за сигурност, влязоха в сградите, чупейки прозорците им и започнаха да извършват вандалски актове вътре.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/Boj7qxK_axE“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

Малочислената охрана на опразнените в неделния ден административни сгради не успя да окаже ефективен отпор на щурмуващите тълпи. Много от привържениците на Болсонаро оспорват изборната победа на Лула да Силва на втория тур на президентските избори на 30 октомври.

Самият Лула да Силва в момента на щурма се намираше извън столицата – в град Сао Пауло, където замина на посещение за уикенда.

Полицията евакуира Националния конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец в Бразилия повече от четири часа след като трите сгради бяха нападнати.

Бразилският президент разпореди на федералните сили за сигурност да предприемат действия за справяне с безредиците.

Лула нарече демонстрантите „фашисти“ и „фанатици“ и обеща да бъдат наказани „с цялата строгост на закона“. Така наречената федерална интервенция в Бразилия ще продължи до 31 януари, добави той в реч, излъчена на живо в профилите му в социалните мрежи.
„Ние ще ги намерим и всички ще бъдат наказани“, каза той по адрес на болсонаристите, отговорни за безредиците.

Обявената от Лула федерална интервенция означава, че държавата поема командването на силите за сигурност, които обичайно са под контрола на местните власти. Начело на тях застава Рикардо Гарсия Капели, който бе назначен от Лула и ще работи под прякото подчинение на президента.

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро, чиито привърженици извършиха погрома, заяви в „Туитър“, че „опустошаването и нахлуването в обществени сгради“ е в нарушение на правилата на воденето на мирни протести, предаде Франс прес.

В друг туит Болсонаро, който се намира в САЩ, отхвърли „обвиненията без доказателство“ на своя приемник Лула, който заяви, че реториката на неговия предшественик е насърчила „фашистките вандали“, нахлули в сградите на властта в столицата Бразилия.

Партията на бившия президент също осъди действията на привържениците му, предаде ДПА.

„Днес е тъжен ден за бразилската нация“, каза лидерът на Либералната партия Валдемар Коща Нето. „Днешните събития в Бразилия са срам за всички нас, те не представляват нашата партия, те не представляват Болсонаро“, добави той.

Губернаторът на федералния окръг Бразилия Ибанейс Роша е отстранен временно от длъжност от Върховния федерален съд на страната, съобщи вестник „Глобо“, като цитира съдебна заповед. Губернаторът е отстранен за „поне 90 дни“ заради „злонамерено бездействие“. „Нищо не може да оправдае бездействието и търпимостта на ръководителя на службата за обществена сигурност и на губернатора на федералния окръг към престъпниците, които предварително бяха обявили намерението си да извършат насилствени действия срещу властите“, се казва в решението.

Съдът също така постанови, че лагерите край военните бази, създадени от поддръжници на Болсонаро, които се призовават за преврат, трябва да бъдат премахнати до 24 часа и че пътищата и сградите трябва да бъдат отблокирани.

Западни лидери разкритикуваха щурма. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в „Туитър“, че осъжда категорично това нападение срещу Конгреса, президентския дворец и Върховния съд и застава зад „Лула да Силва, демократично избран от милиони бразилци след честни и свободни избори“.

„Бразилската демокрация ще надделее над насилието и екстремизма“, заяви на свой ред шефът на европейската дипломация Жозеп Борел. Председателката на Европарламента Роберта Мецола заяви, че е „дълбоко обезпокоена“ и застава на страната на „всички легитимни и демократично избрани институции.

„Волята на бразилския народ и демократичните институции трябва да бъдат уважавани! Президентът Лула може да разчита на непоколебимата подкрепа на Франция“, написа в „Туитър“ френският президент Еманюел Макрон на френски и на португалски.

„Съединените щати осъждат всеки опит за подкопаване на демокрацията в Бразилия. Президентът Байдън следи ситуацията отблизо и нашата подкрепа за демократичните институции на Бразилия е твърда“, написа в „Туитър“ съветникът в Белия дом Джейк Съливан.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy