Пригожин вербува наемници за „Вагнер“ в затвора на Навални

Основателят на Частната военна компания (ЧВК), приближеният на Путин бизнесмен Вагнер Евгений Пригожин е посетил колонията със строг режим във Владимир, където излежава присъдата си политикът Алексей Навални, за да вербува затворници за участие във военните действия в Украйна. Самият Навални е съобщил за това в писмо, което негови сътрудници публикуваха в Twitter. Писмото цитира незамисимото издание „Медуза“.

„Пригожин долетя с хеликоптер, всички затворници бяха събрани на стадиона заедно с властите. Пригожин е нисък и плешив. Той каза: „Призовавам ви да станете моите щурмоваци. След шест месеца ще издам помилване на всички, имате пет минути да помислите „, преразказва Навални думите на очевидец.

Около 80-90 души са се съгласили с предложението на Пригожин, след което е имало „втора вълна на набиране“. Колко души са се съгласили да воюват, Навални не уточнява.

Навални казва, че сега „много поколения“ затворници ще знаят, че в Русия няма закони, съдилища и правила, тъй като убийци и разбойници с огромни присъди „с едно щракване на пръсти могат да бъдат освободени не от съд и дори от Путин, но от един плешив човечец.

Ще плащаме за това дълго време. Дори и да е целесъобразно от военна гледна точка, дори и тогава би било напълно неприемливо. Но така, от военна гледна точка това е глупост, обичайната корупционна утайка Путин-Пригожин. И всичко това, за да отнеме безсрамно парче земя от съседна държава. В Русия се разрушават основите на правото в името на бъдещо поражение в срамна война, коментира Навални.

Фактът, че ЧВК Вагнер вербува затворници за участие във войната в Украйна, стана известен през лятото на 2022 г. В средата на есента в мрежата се появи видео, в което основателят на ЧВК Евгений Пригожин, който преди това отхвърляше всякаква връзка с тази военна компания, говори на затворниците, призовавайки ги да се присъединят към редиците на ЧВК.

Според Rus’ Sedentary Foundation до втората половина на октомври повече от 20 000 затворници са били вербувани в Русия за участие във войната.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy