Пригожин приема да бъде сравняван с Распутин

Основателят на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че приема да бъда сравняван с монаха Григорий Распутин, лекувал сина на цар Николай Втори от хемофилия. В същото време Пригожин каза, че работата му не е да спира кръвотечения, а да пролива кръвта на враговете на Русия, предаде Ройтерс.

„Не съм много запознат с историята на Распутин, но доколкото ми е известно, важно негово качество е било, че е успял да спре кръвотечението на младия царевич със заклинания“, заяви той, цитиран от пресслужбата си, в коментар на статия от края на миналата седмица във в. „Файненшъл таймс“, в която нарастващото му влияние в Кремъл е оприличено на това на Распутин върху съпругата на последния руски цар.

„За съжаление, не мога да спирам кръвотечения. Аз пускам кръв на враговете на нашата родина. И не със заклинания, а в пряк досег с тях“, заяви Пригожин.

Той призна едва наскоро, че е основал групата „Вагнер“, която играе важна роля в опитите на Русия да установи пълен контрол над украинската Донецка област.

Бойци на частната военна милиция освен това са разположени в редица африкански страни, където воюват най-вече срещу екстремисти. През последните месеци в интернет се разпространяват видеозаписи, на които основателят на „Вагнер“ убеждава руски затворници да се включат в боевете в Украйна.

Паралелът, който „Файненшъл таймс“ направи между ролята на Пригожин сега и тази на Распутин в руския императорски двор, не е единствен по рода си: миналата година подобно сравнение направи и руски журналист.

Британският всекидневник отбеляза, че основателят на „Вагнер“, подобно на чеченския лидер Рамзан Кадиров, друг деен поддръжник на войната, „се е позиционирал като виден критик на военните, бюрократите и бизнес елита, които (според него) провалят (президента Владимир) Путин с нерешителния си и некомпетентен подход към войната“.

Пригожин каза, че паралелите с Распутин са „напълно очевидни“, и добави, че вижда ролята си като на човек, който трябва да дисциплинира своенравните западняци.

„Когато децата вършат пакости, те се опитват да привлекат вниманието на баща си с всякакви неочаквани номера. Така че това, което американците трябва да направят, е да дойдат при баща си, да помолят за прошка и да започнат да се държат нормално“, заяви Пригожин.

Распутин е убит през 1916 г. от група руски благородници, които се опасявали от растящото му влияние върху царското семейство, отбелязва Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy