Пригожин твърди, че армията му е поела контрола над Соледар

“Отрядите на “Вагнер“ поеха контрола над цялата територия на Соледар. В центъра на града се образува котел, в който се водят битки в градски условия“, обяви ръководителят руската частна армия Евгений Пригожин, цитиран от руските информационни агенции.Той обясни, че в четвъртък ще каже какъв е броят на пленените украински военни.

Руското превземане на Соледар и неговите огромни солни мини има символична, военна и комерсиална стойност за Русия, а и за Пригожин лично.

Ситуацията в и около Соледар изглежда променлива през последните няколко дни.Британското министерство на отбраната съобшава, че уските войски и бойците на “Вагнер“ вероятно са поели контрола над по-голямата част от Соледар след четиридневното си упорито настъпление.Но коментарът на Пригожин, че боевете продължават в центъра на Соледар, предполага, че руският контрол е непълен.

Руската държавна информационна агенция РИА цитира доклад, в който се твърди, че “Вагнер“ е поела солните мини в Соледар след “ожесточени битки“.Солните мини се намират в предградията на града.Вашингтон каза, че Пригожин може да иска да поеме мините в района за себе си.

Битката за украинския град Соледар бушува при минусови температури. Украинската армия твърди, че нейните сили засега издържат на натиска.

В сутрешната сводка на украинските военни се споменава Соледар, като градът е един от няколкото обстрелвани в района на Донецк.

“Вагнер“ превърна превземането на Соледар в ключова цел в кампания за превземане на близкия стратегически град Бахмут, а и като стъпка за овладяването на контролираната от Украйна част от Донбас.

Украинският президент Володимир Зеленски и военното командване не споменаха контрола над Соледар във вторник вечерта.Зеленски повтори призива си за повече западни оръжия, като каза, че Русия събира силите си, за да засили кампанията си.

Украинското министерство на отбраната написа в Туитър късно във вторник: “Дори след като понесе колосални загуби, Русия все още маниакално се опитва да превземе Соледар – домът на най-голямата солна мина в Европа“.

“Врагът пренебрегва големите загуби на своя личен състав и продължава активно да щурмува“, казва украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр и допълни: “Подстъпите към нашите позиции са осеяни с тела на загинали вражески бойци. Нашите бойци смело държат отбраната.“

Сутрешните температури в зоната на бойните действия бяха около минус 12 по Целзий.

По-рано някои известни руски военни блогъри призоваха за предпазливост относно ситуацията в Соледар и казаха, че интензивните боеве в центъра на града и покрайнините му са продължили през нощта.

Превземането на Соледар би било най-съществената победата за Русия от август насам, след поредица от унизителни отстъпления през втората половина на 2022 г.

Руските сили се бият от месеци за превземането на Бахмут, но всяка победа ще дойде с огромна цена, като войските и от двете страни са понесли тежки загуби в интензивните боеве в Донбас.

Правителството в Киев публикува снимки през последните дни, показващи, както казва, десетки руски войници, разпръснати мъртви в кални полета.Москва твърди, че превземането на Бахмут би било голяма стъпка към поемането на пълен контрол над Донецка област

Междувременно германският външен министър Аналена Бербок посети Харков, докато руските въздушни удари във вторник поразиха фабрика за фойерверки

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy