Призив към Терзиев да назначи зам.-кмет за зелена трансформация

Новият кмет на София Васил Терзиев бе призован от коалиция „За зелен рестарт“ да назначи свой заместник, който да отговаря за борбата с климатичните промени и зелената трансформация на столицата.

Организацията, част от която са MOVE.BG, WWF България, „Грийнпийс“-България и „Институт Кръгова Икономика“, отбелязва в свое писмо до Терзиев, че е необходимо да се създаде специална длъжност за координиране на зелените политики на града, за да бъде София сред градовете лидери по зелено развитие и по икономика на бъдещето в Европа.

Зеленият зам.-кмет трябва да се заеме с решаването на дългогодишния проблем с мръсния въздух в столицата, където само през последния месец фините прахови частици надвишават със 78% опасните за здравето на хората нива, а през предходната година са надхвърляли на няколко пъти с 300% тези нива. Друг негов ангажимент трябва да е преминаването към умен градски транспорт с нулеви нетни емисии, тъй като едва 10% са електрическите автобуси в София. Умното управление на разписанията продължава да бъде мираж, а гражданите все още преимуществено използват личен транспорт, създавайки задръствания и вредни емисии, отбелязват от „За зелен рестарт“.

Организацията отбелязва и проблемите с поддържането и развиването на зелени пространства във всички зони на града. София е на 16-то място по показателя за равномерно разпределение на зелените площи сред столиците в Европа, според Европейската агенция по околна среда, като определени столични квартали са с огромни липси на зелени площи.

Важна задача е въвеждането на умна система за събиране, преработка и преизползване на отпадъците. В момента едва 2% от битовите отпадъци в София се събират разделно, като липсва общинска кампания, която да убеди гражданите и бизнеса, че отпадъците са ресурс, а не боклук.

Приоритет трябва да е и производството на слънчева енергия – едва 10% е делът на ВЕИ енергията в крайното енергийно потребление в София. Сега липсва проактивно отношение на общинската администрация към развитието на ВЕИ енергия, посочва се в писмото до Терзиев и се призовава да се създадат соларни инсталации на емблематични общински сгради, които да служат като модел за бизнеса и домакинствата.

Като друга важна тема пред евентуален зам.-кмет за зелената трансформация е посочено изработването на общинска стратегия за подпомагане на създаването на енергийни общности за производство и споделяне на евтина, достъпна и чиста енергия. Налице е и проблемът с – над 55 000 домакинства в София, които се топлят с дърва и въглища, защото нямат средства да минат на по-чисто отопление, пише в писмото на организацията, която е готова да съдейства на новата общинска администрация за създаването на координационна структура под формата на зелен заместник-кмет.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy