Природният газ в Европа отново се търгува под 900 долара за 1000 куб. метра

Цената на природния газ в Европа спадна под прага от 900 д. за 1000 куб. метра в хода на днешните търгове, сочат данни на лондонската борса ICE. За деня контрактите са загубили вече над 2 на сто от стойността си.

Цената на януарските фючърси на хъба Те Те Еф (TTF) в Нидерландия се понижи до 892 долара за 1000 куб. метра или 81 евро за мегаватчас.

Прагът от 900 долара бе преминат в низходяща посока още в петък, 23 декември – за първи път от 13 юни тази година.

Котировките се понижават на фона на топлото време в Европа – температурите в повечето европейски страни тази седмица остават над обичайното за сезона. Това доведе до по-слабо теглене на газ от хранилищата, а запасите, складирани в тях, нараснаха до рекордни равнища.

Освен това делът на вятърната енергия в енергийния микс на ЕС вече седмица стабилно се задържа на ниво около 20 на сто или повече, като в неделя дори превиши 31 на сто – вторият най-висок показател, откакто се води статистиката.

Подземните газови хранилища в Европа в момента са запълнени 83,1 на сто или с 11,5 процентни пункта над средното ниво за тази дата през последните 5 години. В тях са складирани 89,94 млрд. куб. метра газ.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy