Пристигна първата част от наземното оборудване за авиолинейките

0

Първата част от наземното оборудване на хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздуха, вече е в България, съобщиха от Министерството на здравеопазването във вторник.

Доставката е извършена по договора с италианската фирма „Леонардо“ АД.

Оборудването е разположено в хангара на Специализиран отряд „Въздушно наблюдение“ към Граничната полиция. То ще остане на отговорно пазене до преместването му в хангар на здравното ведомство, където ще бъде разположена и първата от шестте въздушни линейки.

От общо 200 броя поръчани артикули са доставени 91, включително два комплекта специализирано оборудване, инструменти и тестово оборудване, необходими за извършване на планирани технически инспекции и непланирано техническо обслужване; подвижна наземна хидравлична установка, както и всички необходими документи за общото наземно оборудване.

„Изграждането и въвеждането в експлоатация на системата за медицинска помощ по въздуха е процес, който ще допринесе значително за осигуряването на навременна и в не малко случаи животоспасяваща медицинска услуга. Началните фази от проекта вече са изпълнени, очакваме в края на декември и първата въздушна линейка, като паралелно с поетапното доставяне на хеликоптерите ще се изгражда и съответната съпътстваща инфраструктура“ – заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, цитиран от пресцентъра на ведомството.

До края на годината държавното дружество „България Хели Мед Сървиз“ ще има лиценз за авиационен оператор, казва на свой ред министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

„С тази стъпка и с доставката на първия хеликоптер през декември поставяме началото на въздушната спешна медицинска помощ в България“, коментира той.

Още този месец първите шест пилоти и трима инженери заминават за Италия, където ще бъдат обучавани на същия тип хеликоптери, допълни Гвоздейков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy