Приходите на оръжейните компании по света бележат спад през 2022 г. въпреки увеличеното търсене

Приходите на 100-те най-големи оръжейни компании в света са се свили въпреки войната в Украйна и усилията на редица европейски държави да увеличат разходите си за отбрана, показва доклада на Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI, цитиран от ДПА.

Според доклада общите приходи за 2022 г. на всичките 100 компании са намалели с 3.5% в сравнение с предходната година и възлизат на 597 милиарда долара.

Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и изостреното напрежение в други части на света доведоха до рязко повишаване на търсенето на оръжия и военно оборудване. В доклада на SIPRI обаче се констатира, че оръжейните компании понастоящем не разполагат с производствен капацитет да отговорят на това търсене.

„Много оръжейни компании се сблъскаха с пречки при адаптирането си към производство на оръжия за високо интензивни военни действия“, отбелязва Люси Беро-Судро, директор на отдела за изследвания в областта на въоръженията в института.

Наред с това обаче тя подчертава, че оръжейните компании са получили значително повече поръчки – особено за боеприпаси – и вероятно ще имат значително повече приходи и печалби през следващите години.

Най-голям „принос“ за спада на приходите имат компаниите в САЩ и Русия, се посочва в доклада. По данни на SIPRI американските компании са отчели общи приходи от 302 млрд. долара, което е със 7.9% по-малко от предходната година.

Според стокхолмския институт данните за руските оръжейни компании са крайно ограничени и само две руски компании са включени в доклада за 2022 г. Тези две компании обаче отчитат спад на приходите с 12%.

За разлика от тях четирите германски компании, включени в списъка на SIPRI – „Райнметал“ (Rheinmetall), „ТисенКруп“ (ThyssenKrupp), Хенсолд (Hensoldt) Hensoldt и „Дил“ (Diehl) – отчитат средно общо увеличение от 1.1%.

По данни на SIPRI приходите на 100-те най-големи оръжейни производители в света през 2022 г. остават значително по-големи от тези през 2015 г. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy