Приятелят на полицайката Симона Радева също е уволнен от МВР

Приятелят на бившата полицайка Симона Радева, който е работил в Четвърто Районно управление в София и е сред първите, озовали се на катастрофата на бул. „Черни връх“, при която бяха убити две млади жени, също е уволнен дисциплинарно.

Причината е вътрешното разследване за връзките на обвинения за инцидента Георги Семерджиев със служители на МВР. Това съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНТ.
 

В края на декември адвокатът на семейството на Хариет Стефанович – една от жертвите на катастрофата, изнесе данни, според които приятелят на Симона Радева – Мирослав Якимов не е снел данни от свидетел на инцидента, който е видял Семерджиев да бяга от мястото на катастрофата.
 

Извън уволнените дисциплинарно полицаи, още 38 служители на реда са наказани по някакъв начин заради случая, каза Демерджиев.

„Когато са наказани толкова много хора, към тази система не може да има претенции, че не се чисти“, каза вътрешният министър.

Той посочи, че наказаните служители на МВР са от различни сектори – отдел „Пътна полиция“, Трето, Четвърто, Пето, Шесто и Седмо Райовви управления на СДВР.

През октомври Демерджиев смени директорите на седем от деветте районни полицейски управления в София заради катастрофата на бул. „Черни връх“. По думите му е стигнат върха на полицейския чадър над Георги Семерджиев.

Пред съда бившата полицайка Симона Радева призна, че след катастрофата е помогнала на Семерджиев, като му е занесла стълба, за да се прибере в дома на майка си и баща си. Тя не е привлечена към наказателна отговорност.

„Силно казано е, че го познавам. Знам го, защото съм го спирала за полицейска проверка. В деня на инцидента бях на автомивката на Семерджиев, в късния следобед. Пих кафе там с едно момиче. Не знам как се казва. Беше привечер вече и отидох да заплатя дограма за наследствен апартамент, отидох да взема майстора. Пристигайки на адреса към 23 часа, установих, че ключовете за апартамента ми ги няма. Чух се с мияча от автомивката. И тръгнах натам за ключовете. По пътя видях, че има катастрофа, позвъних на моя приятел от Четвърто районно управление. Спрях на местопроизшествието“, разказа Радева пред съда.

Катастрофата, при която загина французин

МВР съобщи днес, че във връзка с тежката катастрофа от 25 септември на Околовръстния път в София, при която загина един френски гражданин е наложено дисциплинарно уволнение на двама служители на СДВР.

В края на декември прокуратурата привлече към наказателна отговорност двамата полицаи, за които се знае, че са ескортирали шофьора Димитър Любенов, който причини пътния инцидент.

Любенов се блъсна с поршето си убивайки французин и ранявайки още двама души. Той е шофирал след употреба на алкохол и наркотици.

Мъжът заяви пред разследващите, че преди катастрофата бил спрян от полицаи, на които е дал 200 лв. подкуп, за да го придружат като ескорт.

Вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че патрул с двама служители на МВР се е движил зад автомобила на Любенов.

Двамата служители на МВР са Любка Гечева и Георги Малински от столичното Шесто Районно управление.

Срещу Марински са повдигнати три обвинения – за подкуп, за неизпълнение на служебните задължения и за това, че не е помогнал на пострадали при катастрофа.

Прокуратурата няма доказателства другият полицай от патрула – Любка Гечева, да е участвала във взимането на подкупа, затова към нея няма предявено такова обвинение.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy