Пробивът в първата линия на руската отбрана ще позволи на украинските сили да маневрират

Вероятният пробив в първата линия на руската отбрана в Запорожка област дава на украинските въоръжени сили възможност да маневрират с въоръжението и частите си, заяви в неделя Олександър Щупун, говорител на украинската военна групировка „Таврия“, пред националната телевизия „Суспилне“, цитиран от Укринформ.

„Противникът разпредели ресурсите си по три линии на отбрана в съотношение 60-20-20 процента. Това означава, че първата линия на отбрана беше гъсто минирана, с бетонни фортификации и с голям брой противотанкови оръжия. Втората линия също не може да бъде пренебрегната и игнорирана. Там също има доста силни фортификационни съоръжения, доста компетентно изградени, но тук ние вече имаме възможността да маневрираме с въоръжение и части“, каза той.

Щупин заяви, че тези фортификации обаче не са особено силни от инженерна гледна точка. „Там има минни полета, малко по-малко отколкото на първата линия на отбраната, но не трябва да се мисли, че ще бъде лесно да преминем през тях“, каза Щупун.

Той обясни, че украинските войници са разминирали първата линия ръчно, „защото противникът нанасяше удари по всяка механизация и се опитваше да я разруши. Затова и трябваше да я изтеглим“.

„Ние вече можем да прикрием пехотата си. На първата линия на отбраната прониквахме по някой тесен път, а тежкото ни въоръжение и пехотата не можеха да маневрират наляво или надясно, защото имаше гъсти минни полета. Тук навлязохме в територия, на която можем да маневрираме и противникът също ще трябва да действа по различен начин“, каза говорителят.

Той отбеляза, че успехът на украинските сили в Запорожка област ще позволи повече части да бъдат разгърнати в точките на пробив.

Според него след пробива на украинската армия през първата линия на отбрана руснаците са започнали да включват въздушни десантчици в отбраната си.

„Противникът отвръща, окопава се и вкарва резерви. Да, тяхното качество е донякъде по-ниско сега. Но сега противникът включва в отбраната си въздушнодесантни части, което по принцип не е тяхната традиционна роля. Това се прави, защото руснаците ги възприемат като елитни сили, така че щом те хвърлят така наречения си елит в отбранителни битки, значи нещо върви зле за тях“, каза Щупун.

По-рано бригаден генерал Олександър Тарнавски, командир на групировката „Таврия“, каза, че украинските сили са пробили първата линия на руската отбрана край Запорожие след седмици на мъчителни усилия за разминиране. Сега те очакват по-бърз напредък през по-слабата втора линия.

Украйна обяви ограничени придобивки на южния фронт и близо до Бахмут

Украинското министерство на отбраната днес обяви „успех“, постигнат миналата седмица в трудната контраофанзива на южния фронт, и след като си върна три квадратни километра от руските сили близо до източния град Бахмут, предаде Франс прес.

Украинските сили „продължават настъпателните си операции в района на Мелитопол“ и „постигнаха успех близо до Новоданиловка и Новопрокопивка“ на юг, каза заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр пред обществената телевизия.

Тези две села са в Запорожка област, близо до Роботине, „стратегическа“ местност, отвоювана в края на август, която отваря пътя за настъплението на Киев в южна посока, в райони, окупирани от армията на Москва.

„На юг противникът търпи тежки загуби на личен състав, въоръжение и техника, прегрупира своите части и войски, като използва резервите си“, каза Маляр и добави, че на източния фронт е „постигнат известен успех близо до Кличчиевка“, село на юг от Бахмут. Този град повече от година беше епицентър на боевете и през май миналата година беше превзет от Москва.

„През последната седмица освободената зона се е увеличила с 3 квадратни километра“ близо до Бахмут, а „общо 47 квадратни километра са освободени“ по фланговете на града от началото на украинската контранастъпление през юни, уточни заместник-министърът.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy