Прогнозата след третия мандат: Избори напролет и още едни наесен, но 2 в 1

Предсрочни избори през март и още едни наесен, заедно с местните. Такава прогноза направи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в понеделник, след като президентът Румен Радев връчи на БСП последния мандат за съставяне на правителство. Този мандат е обречен на провал, като се имат предвид заявените вече нагласи и позиции на останалите политически сили, които обаче Радев пренебрегна.

Тъй като нито една партия не иска да бъде нарочена за виновна, че вместо редовен кабинет ще има нови избори, едва ли някоя ще откаже да отиде на срещата, която БСП ще свика.

Почти веднага след като лидерът на социалистите Корнелия Нинова съобщи, че ще има такава лидерска среща, ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ изразиха готовност да участват в нея. Същото се очаква да направят ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“.

През последните седмици имаше спекулации, че е възможно президентът да връчи третия мандат не на БСП, а на „Демократична България“, след като първата и втората политическа сила – ГЕРБ и ПП дадоха да се разбере, че е възможно да подкрепят ДБ и имаше поне теоретична възможност техен мандат да бъде реализиран. Президентът обаче реши отново да избере БСП и то с аргумента, че тя има най-големи шансове да реализира мандата. Заявките на останалите партии да показват точно обраното – БСП на практика бе формацията с най-слаби перспективи да събере мнозинство.

Ако и третият мандат се провали, страната отива на нови предсрочни избори, а президентът ще продължи да управлява със служебното си правителство поне до април.

ДБ прогнозира предсрочен вот, а след него – избори 2 в 1 наесен

Христо Иванов съобщи, че ДБ ще се отзове на поканата за разговори от БСП. Той обаче е скептичен, че е възможно да бъде съставено редовно правителство и прогнозира предсрочни избори тази пролет, които обаче не се очертава да донесат голяма промяна.

„Следващият парламент ще бъде преди местните избори и всички ще ръководят действията си, съобразно тях, още по-малко ще има в него някакви прояви на отговорност и жертване на егоистичния партиен интерес. Изглежда много вероятно и следващият парламент да не роди управление и да отидем на нови избори – 2 в 1 с местните“, коментира съпредседателят на ДБ пред БНР.

Румен Радев и баницата

Попитан защо според него Радев е избрал отново да даде третия мандат на БСП и е пренебрегнал ДБ, Иванов каза:

„Не се наемам да интерпретирам действията на президента. Той от две години прави едно и също с един и същи резултат. И този резултат е отиване на избори и служебни президентски кабинети. В тази изключително сложна ситуация могат да се намерят аргументи за всичко и за всеки курс на действие. За мен е по-важно това, което правим ние, в парламента. Защото дали ще има парламентарно управление, е отговорност на партиите в Народното събрание. Румен Радев е в положението на онзи с баницата, ние, партиите, му я даваме“.

Според него големият въпрос е до каква степен партиите в парламента са съумели да възстановят парламентарното управление. „За съжаление отговорът е, че се провалихме в това Народно събрание. Много съм скептичен, че нещо ще излезе от третия мандат, както и досега“, добави Иванов.

Въпреки готовността си да участва в свиканите от БСП разговори, ДБ не казва, че е готова да подкрепи кабинет на социалистите. Дали ще подкрепим управление, нашето решение няма да бъде определящо, напомни Христо Иванов, чиято парламентарна група е шеста по големина в парламента.

ГЕРБ още не са решили какъв подход да изберат

Зам.-председателят на ГЕРБ Дамиел Митов зави, че тепърва ще решават какъв ще бъде подходът им към обсъждането на третия мандат, чийто успех или провал Митов не пожела да коментира предварително.

„Няма нищо по-нормално от това да се водят разговори за приоритетите на държавата, за потенциалните решения на проблемите на обществото, както на лидерско ниво, така и после, в парламентарните групи“, коментира той, с което косвено потвърди, че ГЕРБ ще участват в срещата с БСП.

Според него страшното в момента е, че управлението на страната отдавна е излязло от параметрите на Конституцията и власт, която не е легитимна, ръководи много дълго време.

„Преди връчването на третия мандат вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че ще бъде даден на партия, която ще продължи приоритетите на служебния кабинет. Всъщност служебният кабинет не може да има други приоритети, освен да организира изборите. Очевидно в президентството вече са решили, че управляват и то дългосрочно“, каза Митов, цитиран от БТА.

ПП: На БСП ще ѝ е много трудно

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ изрази учудване от избора на президента да връчи третия мандат на социалистите.

От думите му се разбра, че ПП ще участва на поисканата от БСП среща, но формацията по-скоро няма очаквания да има редовно правителство с този мандат и не очаква 48-ото Народно събрание да продължи работата си още дълго:

„Притеснен съм за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, защото най-вероятно до края на този парламент няма да бъдат приети всички необходими закони, особено тези, свързани с правосъдната реформа“.

Според него очертаващите се пресрочи избори ще бъдат като тренировка за местните през есента.

Лорер изрази надежда ПП да постигне съгласие с „Демократична България“ и други формации за „единни действия за сформиране на общ фронт, за да бъде прекъсната поредицата от предсрочни национални избори“. Думите му идват на фона на започналите все още неофициални разговори между ПП и ДБ за общо явяване не само на местните избори, но и на предсрочния вот.

В понеделник Лорер обясни още, че на предстоящите разговори за третия мандат ПП ще представи отново своите приоритети за страната, като предварително е наясно, че по теми като икономическото развитие и борбата със социалното неравенство двете формации могат да постигнат съгласие, но за други – например войната в Украйна и Изборния кодекс, различията в позициите им са сериозни.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy