„Продажници“. Пловдив плаща 35 млн. лева за бивши общински имоти край Гребната база

„Продажници“ и „Мафия“. Такива викове огласиха залата на общинския съвет в Пловдив, след като мнозинството реши, че трябва да се похарчат близо 29 млн. лева без ДДС (или общо 35 млн. лева) от парите на данъкоплатците за купуването на около 68 дка от парка край Гребната база, които в момента са частна собственост.

Четете бюлетина Денят с Mediapool

Абонирайте се

Някога въпросните имоти са били общински. Станали са частни чрез скрита приватизация. Проблем с евентуалното им застрояване възникна, след като същите тези общински съветници го позволиха с промяна на Общия устройствен план на града въпреки гражданското недоволство. След това се втурнаха да търсят начин имотите да станат общински, за да ги спасят от застрояване. Единственият разгледан вариант беше откупуването им.

Общинарите не се опитаха да разгледат възможността за нова градоустройствена промяна, която отново да върне статута на имотите в такива за озеленяване. Това би позволило отчуждаването им. Според опозицията при този вариант цената би била по-ниска, тъй като стойността на терени, на които не може да се строи, е по-ниска от тези, отредени за някакъв вид инвестиции.

Мълчаливо съгласие

По спорната точка имаше само две изказвания от опозиционните съветници от „Демократична България“ (ДБ). Думата на гражданите не беше дадена. Никой от гласувалите в последствие „за“ не се аргументира за позицията си. В зала нямаше изказване и от кмета Здравко Димитров или от друге представител на администрацията.

Предложението да се откупи имотът от близо 68 дка, собственост на фирмата „Тея инвест“, беше подкрепено от 35 общинари. Едва 7 бяха против, а 1 се въздържа. Гласовете, които не бяха в подкрепа на решението, бяха на ДБ, на земеделците Георги Колев, Александър Молев и Таня Георгиева и на независимия Георги Величков. Въпреки че бе в залата, групата на ВМРО въобще не гласува.

Дори и след решението от четвъртък „Тея инвест“ запазва 13.5 дка имот в парка до Гребната база, за които също съществува възможност за застрояване. Общината, която от години има финансови проблеми, пък ще плаща имота в продължение на 4 години. Според решението това ще стане на 4 вноски – една от 10% и три от по 30 на сто. Последното плащане е предвидено за август 2026 година. От опозицията коментираха, че това е скрито поемане на общински дълг в разрез със закона, който забранява подобно нещо в края на мандата.

„Манипулирате пазара в полза на свои приятели“

Първоначално съветниците отхвърлиха искането на ДБ точката да бъде извадена от дневния ред. Последва изказване на Добромира Костова от същата група. Тя обвини кмета Здравко Димитров, че е манипулирал цената на имота в полза на свои приятели. Като аргумент посочи, че преди време общинският съвет реши да замени 50 дка в съседство за общински терени из града, а частните имоти в парка тогава бяха оценени на 7 млн. лева.
Сега близо 68-те дка са оценени 5 пъти по-скъпо.

Освен това имотът, който общината придобива сега, не обхваща цялата собственост на „Тея инвест“ в парка до Гребната база. Фирмата запазва терен от около 13.5 дка чиято съдба към момента е неясна.

Кметът нямал какво друго да направи

Кметът Здраво Димитров не се изказа по време на сесията. Той излезе на трибуната в края на изказването на Костова видимо готов да ѝ отговори. Това обаче съвпадна с бурни овации от гражданите, предизвикани от думите на общинската съветничка, и заседанието беше прекъснато. След това то продължи в присъствието на служители на Общинска полиция, но в отсъствието на кмета.

Още по темата:

Пловдив разреши строежи върху над 80 дка от парка край Гребната база

След като решението стана факт, Димитров коментира пред журналисти, че нямало какво друго да се направи. Собственикът на терена имал подробен устройствен план (тези документи също се одобряват от общинската администрация) и „всеки момент може да влезе да си строи“. Според него нямало как имотът да се отчужди дори и след промяна на Общия устройствен план.

Не е ясно на какво се базира това твърдение, след като законът позволява отчуждаване на частни терени, отредени за озеленяване, както това се случва с имотите, които попадат в улична регулация, например.

Димитров не коментира по същество изказването на Добромира Костова за разминаването между оценката на 50 дка на същото място и на придобивания сега имот на „Тея инвест“. То излезе с дежурното обяснение, че оценките се правят от независими експерти, а не от него. Добави, че изказването на Добромира Костова е политическа манипулация и че ще се срещне с „някои хора в съда“.

Димитров каза още, че по-големият проблем не е как сега общината си връща имота, а как той е станал частна собственост преди 20-ина години. Това се случва по време на кмета Иван Чомаков. Тогава общината прави съвместно дружество с частен инвеститор за изграждане на увеселителен парк на въпросните терени от общо 81 дка. Общинските имоти са вноската на местната власт в публично-частната фирма. В последствие проектът така и не се реализира, а чрез увеличение на капитала на дружеството общината губи контрол върху него и терените стават частни. След това са препродадени на „Тея инвест“.

Решението за осребряването на тази приватизация сега идва по-малко от два месеца преди края на мандата на пловдивския кмет Здравко Димитров. Преди четири години той беше избран като кандидат на ГЕРБ. В началото на тази година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публично се отрече от него и поиска оставката му като градоначалник. Димитров само напусна партията, а с това даде основание на ГЕРБ да се оправдава, че не отговорна за спорните решения, предложени от него. В общинския съвет обаче те получават гласовете на общинарите от партията на Борисов, които са и най-многобройни.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy