„Продължаваме промяната“ внесе проект за газови компенсации за бита

„Продължаваме Промяната“ (ПП) внесе във вторник в парламента проект на решение, което да задължи правителството да изплаща компенсации за битовите потребители на природен газ през първите четири месеца на 2023 г. Според предложението газифицираните домакинства трябва да получават 50 процента от разликата между цената на газа за съответния месец и прогнозната цена, определена от енергийния регулатор за съответното тримесечие.

Например за януари одобрената от Комисията за енергийно и водно регулиране стойност на синьото гориво е 179.33 лв./МВтч без данъци и такси, а прогнозната на регулатора за първото тримесечие на 2023 г. е 122,58 лв., Това означава, че ако останалите депутати подкрепят проекта, домакинствата на газ ще получат компенсация от около 28 лв. за изразходван мегаватчас. За февруари обаче се очаква връщане на цената на газа до 146 лв., което означава, че помощта ще е около 12 лв /MВтч.

Аргументът на „Продължаваме промяната“ за исканото подпомагане, е че очакванията, че по-топлата зима до момента и рекордната запълняемост на хранилищата в цяла Европа ще доведат до нормализиране на пазарите и цените в България към месец януари 2023г. не се оправдават.

„Наблюдава се дори влошаване на ситуацията, тъй като цените определени от независимия енергиен регулатор КЕВР за последния месец значително надвишават прогнозните за тримесечието (Решение Ц-18/01.07.2022г. а също така и борсовите в цяла Европа. Битовите клиенти са изправени пред трудности да плащат в пъти по-високи сметки за природен газ, респективно за топлинна енергия“, посочват в проекторешението си от ПП.

Вносителите подчертават, че предприетите мерки от служебния кабинет към настоящия момент не успяват да избегнат негативните последици от волатилността на борсовите индекси поради липсата на последователен подход към справяне с осигуряването на надеждни доставки на по-ниски цени. Според ПП има риск повишените цени на природния газ да предизвикат невъзможност битовите потребители да заплащат сметките си за природния газ в разгара на зимата.

В предложението се отбелязва още, че исканата от тях мярка за компенсиране съответства на набора от инструменти, обявени от Еврокомисията срещу кризата с енергийните цени.

За схема за газови компенсации за домакинствата настоя още преди Коледа националният обществен защитник Диана Ковачева. Тя посочи, че за разлика от бизнеса битът не получава никакви помощи заради скъпия газ, а това се отразява и на цените на топлофикациите. Миналия отоплителен сезон държавата отпусна помощи, които позволиха известно задържане на цената на парното, което от юли 2022 г. поскъпна средно с около 25 на сто за страната и с 30 процента – за столицата, която фактически използва близо една трета от синьото гориво в страната. Липсата на помощи би означавало ново повишение от 1 юли 2023 г.

Темата с газовите цени и доставки ще се нищи в сряда на заседание на парламентарната енергийна комисия, пред която се очаква служебният енергиен министър да даде обяснения за сключеното споразумение за достъп на „Булгаргаз“ до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на турската държавна компания БОТАШ.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy