„Продължаваме промяната“ няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП

Националният съвет на „Продължаваме Промяната“ (ПП) излезе с решение да се въздържи от подкрепа на правителство с мандата на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията в сряда вечерта.

От формацията ще подкрепят националните приоритети от програмната декларация на ПП, които съвпадат с целите на новия редовен кабинет, в случай че бъде сформиран от другите политически сили.

По-рано в сряда Националният съвет на БСП даде мандат на парламентарната група на „БСП за България“ да преговаря за съставяне на кабинет с всички парламентарни сили. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че ще започнат с лидерски срещи в следващите дни.

„Краткият живот на новия български парламент показа ясно, че носителят на третия мандат БСП може да състави правителство с останалите политически партии, с които заедно избраха председателя на Народното събрание и работеха в синхрон по ключови законодателни инициативи“, се казва в позицията на ПП.

Председателят на парламента Вежди Рашидов беше избран с гласовете на БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че БСП могат да съставят кабинет със своите бивши съюзници – ПП, ДБ и ДПС.

От ПП посочват в кои сфери имат съгласие с ПП и къде са различията им. „Вярваме, че можем да намерим съгласие с БСП в сферата на социалната политика, при гаранция за 3% дефицит. Но виждаме сериозни разминавания по въпроси, свързани със съдебната реформа и законопроектите за главния прокурор, връщането на хартиената бюлетина чрез поправките в Изборния кодекс, влизането в Еврозоната и отношението към войната в Украйна“, се казва в позицията на Кирил Петков и Асен Василев.

„Ако получим покана за разговор с БСП, ще я приемем. Отидохме на разговори по политики с всички партии, защото сме убедени, че в сложния политически ребус единственият смислен начин е да обсъждаме политики за развитие на България. В същото време сигналите, които дават почти всички политически партии във връзка с третия мандат, пораждат съмнения за реални намерения за редовно управление“, се казва още в позицията на ПП.

От партията допълват, че Националния съвет на партията е дал мандат на лидерите Кирил Петков и Асен Василев да започнат разговори с „Демократична България“, „Спаси София“ и всички други формации, които работят за просперираща, справедлива и европейска България, с цел потенциални обединения за следващите местни и национални избори в страната.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy