„Продължаваме промяната“ сезира ДАНС за бездействия на „Булгаргаз“ по дълга на ТЕЦ Варна

„Продължаваме промяната“ подаде сигнал в ДАНС за възможно престъпно деяние срещу енергийната и съответно националната сигурност на Българя. Според формацията става дума за бездействия на „Булгаргаз“ по дълга на ТЕЦ Варна.

В началото на годината шефът на „Булгаргаз“ Деница Златева съобщи, че „Булгаргаз“ съди за дълга ТЕЦ „Варна“, в която мажоритарен дял има почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. След това обаче се разбра, че на първото заседание на съда не се е явил не само представител на длъжника „ТЕЦ Варна“, но и и представител на „Булгаргаз“. Дружеството дори внася молба, с която иска да не се дава ход на делото, защото не е готова съдебно-счетоводна експертиза, което обаче не се приема като довод от съда. В крайна сметка заседанието се отлага за 3 февруари 2023 г.

„Предишното ръководство на „Булгаргаз“, назначено от кабината „Петков“, предприе правни действия срещу длъжника, като съдът допусна всички представени писмени доказателства. Процесът обаче е стопиран от следващото ръководство на „Булгаргаз“, назначено от служебното министерство на енергетиката. За проблемите неведнъж алармират и други организации и медии“, посочват от ПП сега.

Партията посочва, че след смяната на ръководството на „Булгаргаз“ се наблюдава драстична промяна в поведението на дружеството в съдебния процес.

„Първо, дружеството не се възползва от възможността, дадена от съда, да иска неприсъствено решение. Второ, не изпраща и процесуален представител, с което пропуска възможността да направи последни доказателствени искания във връзка с доклада. Трето, настоящият директор на „Булгаргаз“ Деница Златева подава молба да не бъде даван ход делото. Няма данни и за поискано обезпечение на иска, което поставя в риск събираемостта на дължимите вземания. С бездействията си дружеството се лишава от възможност за бързо осъждане на ТЕЦ Варна“, казват от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Според партията бездействията означават, че делото ще се гледа по общия ред, ще може да бъде обжалвано от страните и да се проточи в продължение на години, през които „Булгаргаз“ няма да има достъп до дължимите около 40 милиона лева.

„Считаме, че със своето бездействие настоящият изпълнителен директор на дружеството потенциално е нанесъл вреди на националния интерес, евентуално в полза на ТЕЦ Варна, както и че има основание да се извърши проверка от ДАНС“, казват още от ПП.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy