„Продължаваме промяната“: Цената на газа в България е над пазарната

Бившите управляващи от „Продължаваме промяната“, които са в тежки спорове с ГЕРБ за осигуряването на газовите доставки в страната и цената, на която става това, обявиха в понеделник, че в момента в България цената на синьото гориво е по-висока от пазарните в Европа. Партията публикува във Фейсбук сравнителна видеографика на цените у нас и в Европа от 2019 г. досега, като акцентът е върху тарифите по времето на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ (ПП) и сегашното служебно правителство на Гълъб Донев.

„Защо по времето на ГЕРБ, когато единствен доставчик е Газпром, цената на газа за българските потребители е била по-висока от цената на европейския пазар? Същевременно по времето на „Продължаваме промяната“, което съвпадна с енергийната криза в Европа вследствие на войната в Украйна, цената на газа в България е по-ниска от пазарната, въпреки едностранното прекратяване на договора от страна на Газпром. Не е неочаквано да има изравняване на цените на вътрешния пазар и борсите, но въпреки това кабинетът „Петков“ успява да осигури количества и цената да не бъде над европейските цени. И сега, през януари 2023 г., когато борсовите цени в Европа бележат рекордни спадове, при кабинета „Донев“ цената у нас е по-висока от пазарната“, пише в публикацията на ПП в социалната мрежа.

В понеделник газовите борси прибавиха малко към стойността си и цените бяха около 71 евро за мегаватчас. Това обаче е цената в рамките на деня, но данните сочат, че фючърсите за февруари и март на нидерландската борса се търгуват за 70-73 евро. За сравнение цената в България за януари е на 179.33 лв,/МВтч или 91.62 евро. Трябва да се отбележи обаче, че стойността на газа за съответния месец у нас се определя на база борсовите тарифи за предходния месец, а през първата половина на декември те бяха високи – започнаха да падат след 15 декември и това бе отразено в българската цена, която вместо да се качи с над 40 процента се повиши с 22 на сто. Преди дни шефът на „Булгаргаз“ Деница Златева прогнозира, че за февруари цената ще падне с около 22 процента – тоест ще се върне на декемврийското ниво от от около 146 лв./МВтч.

В същото време българската държавна газова борса на хъб „Балкан“ отчете спад и цената за следващия ден на свободния ден затвори на 141.45 лв.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy