Продължава борбата с пожарите в Сакар планина

0

Продължава борбата с пожарите в Източна Сакар планина на територията на общините Тополовград и Свиленград, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Хасково, предаде БТА. Заради четирите огнища, които се развиха на площ над 10 000 декара, в събота областният управител на Хасково Гинка Райчева обяви бедствено положение за двете общини. Огънят се прехвърли и в съседна Турция.

Най-голям е пожарът между тополовградското село Присадец и свиленградските села Маточина и Студена. Горят сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Между тополовградските села Устрем и Радовец има засегната борова гора.

На място работят 14 екипа огнеборци, горски служители и доброволчески отряди от Тополвград и Свиленград.

В събота от къщите им в село Присадец превантивно са били изведени трима жители. Готовност и разпореждане за евакуиране имаше и за общо около 12-те жители на селата Варник и Маточина, но до мярката не се е стигнало. Няма непосредствена опасност за населени места в момента, увериха от РДПБЗН.

Всички пожари вчера са избухнали почти по едно и също време. В изоставена застава край с. Присадец, близо до браздата с Турция, са били намерени и задържани група мигранти, съобщиха пожарникари, които работят на терен.

Често причината за пожарите в област Хасково са проявена небрежност от преминаващи мигранти, безотговорно отношение от страна на земеделските стопани, както и пустеещи райони, които са неподдържани. Това сочи анализ на „Югоизточно държавно предприятие“ (ЮИДП) – Сливен, който бе публикуван на 31 август.  

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy