Продължава изтичането на амоняк край Пирот

 

Водите на река Нишава на места се оцветяват от амоняка, който изтича от една от 4-те дерайлирали цистерни след жп катастрофата при Пирот, съобщи БНР.

 

Жителите на близките населени места, а дори и тези в Бела паланка и за Ниш, се притесняват дали водата ще е годна за употреба, каза журналистът от онлайн портал в Пирот Ненад Паунович. 

 

Пети ден от една от дерайлиралите цистерни продължава да изтича амоняк, като той се излива в река Нишава. 

 

Властите обявиха, че това не създава екологични проблеми, но посъветваха водата от собствени водоизточници по поречието на Нишава да не се употребява.

 

На мястото и в участъка на катастрофата са разследващи органи и експерти, които изясняват причините, довели до катастрофата с 21  цистерни ямоняк, произведен в Девня, България, които е трябвало да бъдат доставени на завода за изкуствени торове в гр. Шабац, Сърбия. 

 

Най-вероятно причините са в трагичното състояние на железния път от Цариброд до Ниш. Изтеглянето на незасегнатите при катастрофата цистерни  ще отнеме около 15 дни, коментират експерти.

 

Ще трябва да бъдат докарани 4 нови цистерни, за да се прехвърли амонякът от дерайлиралите. От 15 часа сръбско време вчера е пусната магистралата, Коридор-10, до Ниш и вече няма струване и колони от МПС в двете направления.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy