Прокуратурата в Охрид: Пендиков е бил пребит заради етническа принадлежност

Прокуратурата в Охрид е повдигнала обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда на Християн Пендиков. Според обвинението нападателите са били двама, като единият се издирва

 

Нападението е  „от омраза поради национална и етническа принадлежност“.

 

Внесено е предложение до Основния съд в Охрид за удължаване на мярката за неотклонение на обвиняемия, тъй като все още има опасност той да се укрие, за да избегне наказателното преследване, съобщават от прокуратурата, уточнявайки, че продължават действията по установяване и задържане на другия замесен в инцидента, съобщи БТА.

 

„На 19 януари в кафе бар в Охрид подсъдимият първо се приближил до масата, на която седял пострадалият, и му направил забележка, че се е определил като българин. По-късно, когато пострадалият напуснал сградата и се придвижил към автомобила си, обвиняемият и още едно неизвестно лице го последвали, нападнали го и му нанесли удари с ръце и крака по главата и тялото, като му нанесли тежки телесни повреди”, пише в съобщението на прокуратурата, в което не се съобщават инициалите на пострадалия и обвиняемия за нанасяне на тежка телесна повреда.

 

От прокуратурата в Охрид уточняват, че по време на процесуално-следствените действия обвиняемият мълчи, „но всички обстоятелства са проверени и потвърдени от свидетелски показания на събитието и предоставените записи от видеонаблюдение”.

 

На 19 януари секретарят на сдружението „Цар Борис Трети” в Охрид Християн Пендиков е пребит, а според първоначалното съобщение на прокуратурата разпрата е започнала с реплика към него „не те е срам да се пишеш българин”. Пендиков беше транспортиран за лечение във ВМА със счупена челюст и множество наранявания.

 

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев се срещна в сряда с него и пое ангажимент да му бъде осигурена охрана, за да бъде гарантирана неговата сигурност, съобщават от МВР.

 

Демерджиев каза, че ще продължава да следи внимателно случая с нападението над Пендиков. 

 

При последните си посещения в Скопие той поиска от вътрешния министър на Република Северна Македония Оливиер Спасовски всички подробности около хода на разследването.

 

„Предоставил съм всички данни за интернет адресите, от които са пращани заплахи и ще настояваме да се вземат мерки“, каза още вътрешният министър по време на срещата. 

 

След пристигането на Пендиков в София, той продължи да получава заплахи, които Демерджиев предаде на колегата си в Република Северна Македония при срещата им на 30 януари.

 

Християн Пендиков бе изписан от Военномедицинска академия (ВМА) преди два дни. 

 

Очаква се той бързо да получи българско гражданство. 

 

Побоят на Пендиков предизвика нова криза в двустранните отношения, като София дори отзова за малко посланика си.

Почитането на паметта на Гоце Делчев в Скопие тази събота също не мина без проблеми. Българските власти съобщиха, че българи не са били допуснати на границата да влязат в Северна Македония, за да се поклонят пред Гоце Делчев.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy