Прокуратурата в Русия се захвана с песен, осмиваща руската инвазия в Украйна

Нова песен в изпълнение на известен руски комик, която осмива войната на Москва в Украйна и нейните поддръжници, беше дадена на прокурор от патриотична организация, предаде Ройтерс. Патриотичната организация смята, че песента уронва престижа на армията, което в Русия вече е престъпно деяние.

Написаната от Семьон Слепаков творба, озаглавена „Приспивна песен“, с тъмна ирония оприличава Русия на майка, възхваляваща идеята за смърт на бойното поле в Украйна и която вярва, че е дълг на нейните синове да пожертват живота си за нейното собствено величие.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/PNGCYGD0bWQ“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

Патриотична организация, наречена Фондация за защита на националното историческо наследство, днес информира държавната новинарска агенция ТАСС, че е дала песента на прокуратурата, за да бъде проверено дали тя нарушава закон, предвиждащ лишаване от свобода до пет години за уронване на престижа на въоръжените сили. Държавната прокуратура и министерството на правосъдието на Русия засега не са отговорили на оплакването.

Депутати и телевизионни водещи от държавни телевизии също призоваха властите да предприемат действия срещу Слепаков, който работи от Израел от началото на наричаната от Русия „специална военна операция“ в Украйна на 24 февруари миналата година.

В песента, един от стиховете на която гласи „няма нищо по-добро от смърт в бой“, майката, която представлява Русия, казва на своя тригодишен син, че съжалява, че той е прекалено млад, за да се сражава. Тя нарича средния си син предател, тъй като той е служител в айти сектора в Европа и възхвалява най-възрастния си син, загинал в Украйна. Няма молитви, които да го отмият,/ Той е пленник на сатрапа в Европа./ Вероятно прекарва нощите си там със содомити./Той не вярва в Бога, а в Сатаната“, продължава текстът.

„И твоят по-голям брат отиде на война по договор./Той не продаде родината си за лате и чийзкейк./ Той се застъпи за приятелите си и за правдата./ И това, което говорят за него, са фейкове“, пее Слепаков, който е известен в Русия със своята музикална сатира и често се появяваше по телевизията.

Патриотичната фондация твърди, че стиховете на песента му се подиграват на искрените чувства на руснаците, които са готови да се пожертват за своята страна.

Слепаков има повече 1,4 последователи в „ЮТюб“ (YouTube), където видеото на неговото изпълнение на песента има повече от 700 000 преглеждания от публикуването му във вторник. Някои слушатели написаха обидни коментари под видеото, а други благодариха на Слепаков за по техните думи умната му антивоенна песен.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy