Прокуратурата оневини Стойчо Кацаров за покупката на антигенни тестове за училищата

Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство за покупката на бързи антигенни тестове за училищата през 2021 г. по времето на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, тъй като няма данни за извършено престъпление. Досъдебното производство беше образувано по сигнал на КПКОНПИ и обхващаше четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове заради съмнения за нарушения при избора на изпълнители от страна на екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Обвинения за нередности при поръчките тогава отправи уволненият от екипа на Кацаров зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров. Няколко дни след освобождаването си Петров атакува МЗ с твърдения за завишени цени в договорите, „еднолични решения“ и „нескопосани процедури“.

В крайна сметка, обаче, прокуратурата е излязла със заключение, че в случая няма престъпление. Новината бе съобщена от самия Стойчо Кацаров, който сам е потърсил информация за хода на производството, след като прокуратурата не е спазила обещанието си да информира обществеността за резултатите от разследването.

„В отговор на мое запитване, с писмо № 8012/2023 година, г-жа Илиана Кирилова – административен ръководител на Софийска градска прокуратура ме информира, че досъдебното производство по този случай (ДП №14/22 на СО-СП) е било прекратено с окончателен акт на основание чл. 243, ал. 1, т.1, във връзка с чл. 24, ал.1 т. 1 от НПК, който гласи: „Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато деянието не е извършено или не съставлява престъпление.“, съобщи Кацаров.

„Установено е, че процедурите за закупуване на бързи Covid тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров е направена законосъобразно. Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитава интересите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, чрез реализиране на приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за закупуване на бързи антигенни тестове за откриване на SARS-CoV-2 за изследване на ученици.“, се посочва в мотивите на постановлението за прекратяване на производството.

Кацаров коментира, че оклеветяването му не е по грешка. „То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, за това, че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици, на която беше извънредната смъртност от Covid – 19. Аз имам само едно оръжие в тази битка – истината“, коментира Кацаров.

Наскоро Кацаров спечели и още една битка: съдът отмени наложената му от КПКОНПИ глоба по сигнал на ГЕРБ за евентуални конфликт на интереси, закононарушения и престъпления по служба.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy