Прокуратурата проверява паравоенна организация за престъпления против републиката

Софийската градска прокуратура е разпоредила на ДАНС проверка на дейността на паравоенната организация БНО „Шипка“. Поводът е получен преди няколко дни сигнал за престъпления против републиката. След приключване на проверката ще бъде дадена повече информация, твърди държавното обвинение.

От съобщението им не става ясно какво престъпление се сочи в сигнала. Във въпросната глава Първа на НК са описани най-тежко наказуемите, сред които предателство, шипонство, насилствена смяна на властта чрез въоръжено въстание, тероризъм и т.н.

Дейността на БНО „Шипка“ не е от вчера, но прокуратурата я забелязва едва сега. Преди години организацията бе фиксирана върху проблема с незаконната миграция. Те твърдяха, че организират военни обучения за свои членове.

На сайта си организацията призовава да за записвания в „народното опълчение“. Пуснато е съобщение, че по света се „строят изолатори, забраняват се основни човешки права, подготвя се окончателната забрана на разплащането в брой, масовото денонощно следене и задължителна ваксинация“.

Публикувано е и възвание от представящия се за „началник щаба“ Владимир Русев.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy