Прокуратурата се включи в газовата сага. Трима са обвиняеми заради рублите за „Газпром“

Бившият енергиен министър Александър Николов е бил привикан в националната следствена служба, където са му повдигнати обвинения заради отказа на България да плаща в рубли на „Газпром“. Това съобщи адвокатът му Ина Лулчева.

Обвиненията на Николов са за безстопанстветност в особено големи размери. Към отговорност са привлечени още някогашният му заместник Даниел Николов за длъжностно престъпление, както и предишният шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

Според Лулчева обвинението е заради това, че не е било прието предложението на „Газпром“ за доставките да се плаща в рубли.

„Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от „Газпром“ и Русия“, заяви Николов.

Това изискване бе наложено едностранно от руска страна след началото на войната в Украйна и западните санкции срещу Кремъл. След отказа на правителството на Кирил Петков „Газпром“ спря едностранно доставките.

За 88 млн. лв.

Според съобщението на прокуратурата става дума за нанесена щета от 88 млн. лв. В него не се уточнява, че става дума за изискването на „Газпром“, а само за „договори за доставка на газ и свързаните с тях обстоятелства“.

„Съгласно повдигнатото обвинение в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба е било застрашено изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни Обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ“, заявяват от държавното обвинение.

По сигнал

Към момента не е ясно дали тримата са обвинени във връзка със сигнала на бившия енергиен министър Делян Добрев до ДАНС и прокуратурата. През септември агенти иззеха документи от централата на „Булгаргаз“.

Формално сигналът е постъпил от ДАНС, обясни говорителят на следствието Бисерка Стоянова. Делото е образувано през септември.

„Няколко са линиите, по които провеждахме разследването. Основно те бяха насочени във връзка с формирането на официалната позиция на „Булгаргаз“ като публично предприятие във връзка с предложената нова схема за плащане от „Газпром“ по дългосрочния договор, който изтече в края на миналата година“, обясни следователката.

Още след отказа на България да плаща в рубли ГЕРБ започнаха да твърдят, че газовите доставки минават през посредници, което увеличава цената им.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy