Прокуратурата се самосезира за сплашване на разследващ журналист

Софийска районна прокуратура се самосезира заради заплаха срещу разследващия журналист Димитър Стоянов от сайта Bird.bg. Служебният автомобил на българския разследващ сайт Bird.bg бе намерен с четири нарязани гуми в края на декември.

Колата е използвана обичайно от Димитър Стоянов. Той е подал сигнал до полицията и приема случая като лично предупреждение заради работата си.

Стоянов е поканен от прокурор при Софийска районна прокуратура да предостави информация, която би могла да помогне за разкриването на евентуалните извършители.

Преди това журналистът съобщи, че е подал сигнал до МВР и пред полицията е изброил разследванията, по които е работил през последните месец. Той казва, че е имал заплахи от служители на известна българска охранителна фирма, която през последните години се замеси в редица публични скандали с прокуратурата и властта.

Той казва, че е работил усилилено и по казуса “Жоси“, който е споменат в писмото на конгресмена Уорън Дейвидсън, с което бе поискано налагане на санкции от САЩ срещу главния прокурор Иван Гешев.

Случаят „Жоси“ засегна главния прокурор Иван Гешев, след като Bird оповести факта на прехвърлянето на 2% от капитала на фирмата за млечни продукти на името на баща му Стоимен. Главният прокурор и досега не е обяснил как се е стигнало до издаването на тези документи.

Съсобственикът в „Жоси“ Георги Цолов Георгиев твърди, че е поискал съдействие от прокурор Иван Гешев в битката срещу съдружника си Симеон Присадашки преди близо 9 години. След това е прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си.

Към момента няма пречки за вписването в Търговския регистър на собствеността на бащата Гешев в „Жоси“, но това би го направило длъжник на НАП, тъй като фирмата се намира в процедура по несъстоятелност. Случаят бе изваден наяве при разследване на Bird.bg и гражданската организация БОЕЦ през 2021 година.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy