Прокурор иска имунитета на Радостин Василев заради запис с ексдепутат от ИТН

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от парламента да свали имунитета на депутата Радстин Василев от „Продължаваме промяната“ (ПП).

Според обвинението има достатъчно доказателства, че чрез заплашване на 13 юни 2022 г. той се е опитал да принуди депутата Христинка Иванова да напусне парламентарната група на „Има такъв народ“ и 47-то Народно събрание.

Радостин Василев влезе в 47-мия парламент с листата на „Има такъв народ“ (ИТН). В последствие той стана министър на спорта в правителството на Кирил Петков от квотата на ИТН. След като партията на Трифонов излезе от управляващата коалиция и свали правителството на Петков, Василев премина в редиците на ПП.

През юни 2022 г. на пресконференция той обяви, че заедно с петима депутати от ИТН напускат партията на Трифонов и застават в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

Малко след това Тошко Йорданов от ИТН обяви на пресконференция, че депутатката им Христинка Иванова е била принуждавана от Радостин Василев да напусне парламента, за да влезе следващия по ред от листата на ИТН, който да се присъедини към отцепниците.

Тошко Йорданов огласи и запис на телефонен разговор между Василев и Иванова. Самата Христинка Иванова, която също бе на пресконференцията тогава отрони само една дума. Тя беше потвърждение в отговор на въпроса заплашвана ли е и друг път от Василев.

На база на този случай на 26 юли 2022 г. прокуратурата образува досъдебно производство. Сега държавното обвинение твърди, че е събрало достатъчно доказателства за привличането на Р.В. към наказателна отговорност, на за целта е необходимо парламентът да свали имунитета му.

Макар прокуратурата да не изписва пълното име на депутата, единственият народен представител с такива инициали е именно Радостин Василев.

Според наблюдаващият делото прокурор събраните доказателства са достатъчни за привличане на депутата като обвиняем, защото чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. (бел. ред.: Христинка Иванова) противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47-ото Народно събрание, както и парламента, аргментира се прокуратурата.

Минути след като стана ясно за искането на прокуратурата, Радостин Василев го коментира в Народното събрание.

„Опитите са да бъда политически сплашен или да бъде ударена „Продължаваме промяната“. И при единия, и при другия вариант това няма да се случи“, коментира Василев пред журналисти в парламента.

„Един час след като бях в „Нова телевизия“ и казах, че механизмът за разследване на главния прокурор е напът да бъде приет и контактните групи между нас и ГЕРБ работят много усилено за него, и че е време да бъде разследван Иван Гешев, той реагира мигновено с едно прессъобщение“, допълни той.

Добави, че няма никакви притеснения и нарече акцията на прокуратурата срещу него като „някаква поредна стъкмистика“.

Радостин Василев каза, че няма никакъв проблем да се откажа от имунитета си. Решението обоче ще бъде взето, когато дойде официалното становище и искане на прокуратурата в Народното събрание.

Според НПК депутат не може да бъде привлечен като обвиняем, тъй като е „лице с имунитет“. Той може да бъде снет с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава – от председателя на парламента.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy