Протести разтърсват Израел. Кметове обявиха гладна стачка пред офиса на премиера

Протестите в Израел срещу плановете на правителството за съдебна реформа продължават да разтърсват страната, а кметовете на три израелски общини обявиха, че започват гладна стачка пред офиса на премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим.

 

Kметовете на градовете Кфар Сава и Херцлия, както и на района Цихрон Яков, призоваха правителството да прекрати действията по осъществяване на спорната съдебна реформа и да започне преговори с опозицията.

 

Те също така поискаха да бъдат защитени единството, безопасността и сигурността на израелския народ.

 

Президентът на Израел Ицхак Херцог също отправи апел към правителството да спре предизвикалия бурна съпротива план за съдебна реформа, предаде Ройтерс.

 

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците в цял Израел късно в неделя в знак на протест срещу плана за реформа на съдебната система и решението на Нетаняху да уволни министъра на отбраната Йоав Галант, който призова за спиране на плана, съобщи БТА.

 

През последните 12 седмици в Израел се провеждат масови протести срещу плановете на правителството за съдебна реформа, които се разглеждат от опозицията като опит за намаляване на правомощията на съдебната власт в полза на изпълнителната власт.

 

Нетаняху, който е съден за корупция, обаче настоява, че неговият план за съдебната власт ще укрепи демокрацията и ще възстанови баланса между законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

 

Демонстранти блокираха основната магистрала в Тел Авив, а полицията използва водни оръдия, за да ги разпръсне. По същия начин силите на реда отблъснаха протестиращи, които пробиха барикадите близо до дома на премиера в Ерусалим.

 

Консулът на Израел в Ню Йорк обяви, че подава оставка в знак на протест срещу уволнението на министъра.

 

Правителството на Нетаняху настоява тази седмица да се проведе парламентарно гласуване по централния елемент на съдебната реформа – закон, който ще даде на управляващата коалиция последната дума за всички съдебни назначения.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy